Minden tizedik magyar a diktatúra híve, az emberek fele szerint az Orbán-kormányt nem lehet demokratikus úton leváltani

2018. szeptember 20., 13:32

Szerző:

Közös felmérést, készített a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung, hogy feltárják a sorozatban harmadik kétharmados Fidesz-KDNP-s parlamenti többséggel induló ciklusban miként vélekednek a választók a mai magyar demokrácia minőségéről. A tanulmánythvg.hu szemlézte.

Azt vizsgálták, mit jelent a magyarok számára a demokrácia, mennyire elkötelezettek a magyar választók a demokratikus berendezkedés iránt, és az állampolgári vélemények szerint mennyire valósulnak meg hazánkban a demokrácia különböző feltételei. A kutatás 1000 fős reprezentatív minta alapján készült.

Fotó: Népszabadság-archív/M. Schmidt János

Először arról kérdezték a résztvevőket, hogy mi jut eszükbe a demokrácia szó hallatán. A megkérdezettek leggyakrabban szabadságjogokra asszociáltak.

A válaszok 17 százaléka valamilyen módon a szólásszabadságra vonatkozott, ez volt a leggyakoribb válasz. Az említések 11 százaléka a választásokra, 9 százaléka a népuralomra, 5 százaléka a sajtószabadságra, 1,5 százaléka a gyülekezési jogra és a vallásszabadságra, 1 százaléka pedig az emberi jogokra vonatkozott.

Megvizsgálták, hogyan viszonyulnak a magyarok a demokráciához, mennyire elkötelezettek a demokratikus berendezkedés iránt.

  • A megkérdezettek több mint fele, 56 százaléka úgy gondolja, a demokrácia a legjobb politikai rendszer
  • Minden tizedik magyar, 11 százalék a diktatúra híve. Szerintük bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokrácia.
  • A társadalom jelentős szeletét, 27 százalékát teljesen hidegen hagyja, hogy milyen politikai rendszerben él.

Pártpreferencia szerint is megvizsgálták.

  • Az MSZP (66 százalék) és a DK (68 százalék) szavazóinál a legerősebb a demokratikus elkötelezettség.
  • Átlagon felüli a Fidesz (62 százalék) és az LMP (60 százalék) szavazói körében is.
  • A Fidesz szavazói körében az átlagnál magasabb a diktatórikus berendezkedés támogatottsága is (14 százalék).
  • A Jobbik szavazóinak véleménye megegyezik az átlagossal.
  • A bizonytalan szavazók 46 százaléka véli úgy, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer.

A magyar demokrácia jelenlegi működésével kapcsolatban többségben vannak azok, akik negatívan látják a helyzetet, a magyarok pontosan fele elégedetlen a demokrácia jelenlegi működésével. A megkérdezettek 20 százaléka kifejezetten rossz véleménnyel van a jelenlegi politikai berendezkedés minőségével. A válaszadók 44 százaléka alapvetően pozitívan értékeli, és csak minden tizedik magyar látja kifejezetten rózsásnak a demokrácia állapotát.

A kutatás szerint egyértelműen megállapítható, hogy a kormánypártiak 83 százalékban elégedettek a demokráciával, az ellenzéknek pedig lesújtó a véleménye.

A magyaroknak a fele, 49 százaléka már nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt le lehetne váltani demokratikus választásokon. Mindössze 36 százalék gondolja úgy, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy a magyar nép egyszer demokratikus úton megbuktassa a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.