Minden negyedik szavazókör ellenzéki felügyelet nélkül marad, megint nem sikerült a koordináció

2019. május 23., 13:41

Szerző:

A Nemzeti Választási Iroda az EP-választások szavazóköreinek 96 százalékáról tudott adatot szolgáltatni a Political Capital elemzőinek, hogyan áll az egyes pártok delegáltjainak a száma, akik felügyelhetik a választások tisztaságát - írják a 24.hu-n. Az NVI 437 szavazókörről még nem tudott adatot szolgáltatni, mert nem zárult le az adatok begyűjtése.

  • A Fidesz 9560;
  • Az MSZP-P 4544;
  • A Jobbik 2721;
  • A DK 2668;
  • A Mi Hazánk Mozgalom 482;
  • A Momentum 298;
  • Az LMP 147;
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 143 delegáltat tudott állítani a szavazókörökbe.

Látható, hogy épp annyi szavazókörről nincs információ, ami hiányzik a Fidesz 100 százalékos lefedettségéhez. Az elemzők szerint már az is látható, hogy

2495 olyan szavazókör biztosan van, ahol egyetlen ellenzéki pártdelegált sem fogja ellenőrizni a szavazást.

Ezzel gyakorlatilag megismétlődik az országgyűlési választásokon tapasztalt tavalyi blamázs, amikor az ellenzék nem tudott a szavazókörök negyedébe pártdelegáltat küldeni.

Noha az ellenzéki pártoknak együttesen lenne elegendő számú delegáltja, hogy az egész országot lefedjék, de ehhez megfelelő koordinációra lenne szükség. Arról korábban a 168 Óra számolt be, hogy az ellenzéknek emellett komoly problémát jelent, hogy

vidéken sokan nem akarják delegáltként felvállalni párthovatartozásukat, tartva a retorzióktól.

Az is akadály, hogy a delegáltnak jelentkezőket rávegyék arra, hogy vidéki helyszínre menjenek dolgozni.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.