Minden eszközt bevet az MSZP a rabszolgatötrvény ellen

2018. december 9., 14:27

Szerző:

Az MSZP szerint a miniszterelnök a multinacionális cégek oldalára állt, különben nem javasolnák a munka törvénykönyvének beterjesztett módosítását, amely ellen az ellenzéki párt tiltakozásra szólít fel. Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a tervezett módosítással Orbán nem a dolgozók(...), hanem a nagytőkének meghajolva a multinacionális cégek oldalára állt, ami megengedhetetlen. Harcoljanak a szakszervezetek, harcoljanak a magyar dolgozók, Orbán erőből ért – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a tiltakozás minden formáját meg kell ragadni.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, minden adott a törvényjavaslatban ahhoz, hogy kizsákmányolják a munkásokat, akiket túlterheltség jellemez majd, családok zilálódhatnak szét emiatt, valamint a munkafeltételek radikális romlása miatt még többen mennek majd el Magyarországról. Az a multinacionális tőke, amely előtt most Orbán (...) meghajol, egyébként így majd munkaerőhiány miatt el fog menni az országból – jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint a szombati szakszervezeti tüntetés bebizonyította, hogy van munkásvédelem Magyarországon.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke arról beszélt, szombaton a magyar nép megüzente, hogy nem kér a rabszolgatörvényből. Azt mondta, a harcot nem adják fel, minden parlamenti, mozgósítási eszközt be fognak vetni. Ha ezt a gyalázatos törvényt megszavazzák, akkor minden egyes fideszes képviselőt egyenként fogunk szembesíteni tettének súlyával – jelentette ki.

Komjáthi Imre kérdésekre válaszolva elmondta: szombaton a tüntetésen megsérült a térde, de – mint mondta –ellenkező híresztelésekkel szemben nem akkor, amikor a rendőrök földre vitték, hanem akkor, amikor a rendőrök nagyon erősen megtolták a sort, és nekinyomták egy kőnek. A történteket balesetnek nem mondaná, mert annak a következménye volt, hogy az erősítés megtolta a tömeget – közölte, hozzátéve: tisztában volt azzal, hogy milyen következményei lehetnek a tettének.

Elmondta, nem volt a szakszervezeti vezetőktől olyan kérés, hogy vezesse a tömeget a Kossuth térre. Ugyanakkor szerinte jogosan voltak dühösek, hiszen eredetileg a térre volt bejelentve a tüntetés, de azt a kormány mondvacsinált okokból lezárta. Azt is mondta, semmilyen erőszakos cselekményt nem támogatnak, a téren bátorságot kellett mutatni.

Az MSZP szombaton közleményben tiltakozott az ellen az eljárás ellen, ahogyan a párt alelnökét, Komjáthi Imrét a földre teperték a karhatalom emberei a Kossuth téri szakszervezeti tüntetésen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság aznap kora este azt közölte: Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt.

Ez azonban egyszerűen nem igaz. Ahogy az eseményekről készült videónkban is látszik (a 20. másodperctől), a térre bejutni próbáló Komjáthit rendőrök tartóztatták fel, majd a földre került.