Nagykövetté nevezte ki Áder János a volt LMP-s Mile Lajost, de azt még nem tudni, hol fog dolgozni

2020. május 22., 13:40

Szerző:

Áder János köztársasági elnök nagykövetté nevezte ki Mile Lajos volt képviselőt, jelenlegi kolozsvári főkonzult – szúrta ki a Magyar Közlönyben a hvg.hu.

Az még nem derült ki, hol fogja vezetni a magyar külképviseletet a 61 éves Mile, csak a diplomáciai előléptetés jelent meg.

Mile Lajos, mint kolozsvári főkonzul felolvassa Orbán Viktor miniszterelnök levelét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szatmárnémetiben (Satu Mare), az István téri Pet
Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Mile – emlékeztet a portál – sok pártot megjárt, a nyolcvanas évek vége felé egyaránt részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában, részt vett a miskolci ellenzéki kerekasztal szervezésében. Az 1990-es választásokon az MDF országgyűlési képviselőjévé választották, a frakción belül az úgynevezett nemzeti liberális csoport tagja volt. Az MDF kettészakadásakor a rövid életű Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

Ezután hosszú időre kiszállt az országos politikából, és csak az LMP megalakulásakor tért vissza, amelyet kezdettől támogatott. 2010-ben e párt listájáról került be újra a parlamentbe. Frakcióvezető-helyettesként, az európai ügyek bizottságának alelnökeként dolgozott.

2014-ben se Miskolcon (mindössze 3,3 százalékot kapott), se listáról sem sikerült újra mandátumot szereznie, de

Navracsics Tibor akkori külügyminiszter meglepetésre kolozsvári főkonzullá nevezte ki, bár ilyen irányú tapasztalata nem volt.

Szintén meglepő módon őt a Navracsics embereit módszeresen eltávolító új miniszter, Szijjártó Péter is mindmáig a helyén hagyta.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.