Miközben évente több tízezren halnak meg úgy, hogy az elkerülhető lett volna, Kásler bejelentésre készül

2018. július 1., 08:39

Szerző:

Semmelweis emléke előtt akkor tudok a legjobban tisztelegni, ha a róla elnevezett napon a szepszissel és az antiszepszissel kapcsolatban jelentős bejelentést teszek hétfőn – jelentette be Kásler Mikós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Mint emlékezetes, a miniszter kinevezése után szinte azonnal arról beszélt, hogy a kórházi fertőzések ügyében azonnal lépni kíván és erre már el is készült a cselekvési terv. Minderre nagyon is szükség van, hiszen csak 2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben bizonyítottan a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban.

Semmelweis előtt tisztelegne egy cselekvési tervvel a miniszter

A fekvőbeteg-ellátó intézményeknek 2006 szeptembere óta kell jelenteniük a jogszabályban meghatározott multirezisztens kórokozók által előidézett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket. Ezek alapján a helyzet évek óta romlik. Nagy kérdés azonban, hogy Kásler milyen konkrétumokkal tud előállni, hiszen nemcsak az ismert, hogy a kórházi fertőzések drámai halálozási adatokat produkálnak Magyarországon, hanem éppen eközben a hvg.hu írta meg:

a legidősebbeket kivéve a magyarok 41 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány és a technológia jelenlegi állása szerint megmenthették volna az életét.

Az Eurostat, azaz az európai Unió statisztikai hivatala a 2015-ös halálozási adatokat nézte át, egész pontosan azokét, akik még a 75. születésnapjuk előtt meghaltak.

A magyar adat a hetedik legrosszabb az EU-ban – a legtöbb elkerülhető halál Romániában volt, de szinte az egész régiónk rosszul áll a listán. A legszerencsésebbek a franciák, a belgák és a dánok.

Elkerülhető halálnak az számított a vizsgálatban, amely nem történt volna meg akkor, ha az ember megfelelő időben hozzájut a jó orvosi ellátáshoz. Ahogy minden országban, nálunk is a férfiak az igazán veszélyeztetettek: 100 ezer magyar férfiból egyetlen év alatt több, mint 350-en halnak meg úgy, hogy ez elkerülhető lett volna – vagyis 4,9 millió férfi közül több, mint 17 ezren – írta a portál. Az Eurostat szerint egyébként évente 570 ezer európai halál elkerülhető lenne.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.