Mielőtt Orbán tárgyalt Trumppal, még napirenden volt új vadászgépek beszerzése, azóta a kormány nem tárgyal erről

2019. július 26., 14:05

Szerző:

Nem tárgyal a kormány új harci repülők beszerzéséről - válaszolta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Mesterházy Attila szocialista képviselő által feltett kérdésére.

„...tájékoztatom, hogy a Magyar Honvédség hadrendjében szolgálatot teljesítő Gripen vadászrepülőgépek lízingelésre 2026-ig van érvényes szerződésünk és jelenleg nem folytatunk tárgyalásokat új eszközök, így a kérdésében említett F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzéséről sem”

- fogalmaz Benkó Tibor a parlament.hu-n közzétett válaszlevelében.

A választ kiszúró 444-nek David Cornstein amerikai nagykövet májusban még azt mondta: látogatást tett Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnál a Raytheon és a Lockheed Martin cégeknél, és azt hiszi, nagyon meggyőző volt számára mindkettő, úgyhogy reménykednek benne, hogy Magyarország mindkét cégtől vásárol majd fegyvereket.

A két említett cég közül a Lockheed Martin gyárt vadászgépeket, többek között az F-35-ösöket is. Mielőtt Donald Trump fogadta Orbán Viktort, a Direkt 36 is úgy értesült, hogy napirenden van harci repülők beszerzése a cégtől.