Feljelentést tett a DK a magyarországi Microsoft-botrány miatt

2019. augusztus 2., 18:37

Szerző:

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészséghez fordul a Demokratikus Koalíció a Microsoft magyarországi leányvállalata körül gyűrűző botrány miatt – derül ki a párt közleményéből. Gyurcsány Ferenc alakulata emlékeztet, hogy a Legfőbb Ügyészség eddig azzal hárította el az ügyészségi vizsgálat elindítását firtató kérdéseket, hogy eddig az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumától, sem más amerikai hatóságtól nem kapott olyan jelzést, amely az említett ügyletekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményre utalna. „Itt lenne az ideje, hogy a legfőbb ügyész ne leghűbb ügyészként viselkedjen, a vádhatóság ne védhatóságként működjön, hanem tegyék a dolgukat a törvény betűje szerint” – hangzik a DK közleménye.

Fotó: Facebook

A botrány akkor tört ki, amikor kiderült, hogy 2013-2015 között a Microsoft Magyarország több állami megrendelés esetében árcsökkentést kért az IT-óriás írországi központjától, a Microsoft Business Desktől. A leányvállalat arra hivatkozott, hogy az üzlet csak akkor jöhet létre, ha a szoftvereket kevesebbért adják, amihez képest a licenceket a Microsoft Magyarország munkatársaival összejátszó viszonteladók mégsem a csökkentett, hanem magasabb áron értékesítették. A 30-40 százalékos árrésből származó pénzt vesztegetésre fordították, a Microsoft Magyarország vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az cég szoftvereit használja. Azt is előre egyeztették, melyik viszonteladó nyer meg egy-egy állami megbízást.

Júliusi jelentésében az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC esettanulmányok kíséretében azt állította, hogy a botrányban érintett az ORFK, a NAV és az OFI is.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.