Fónagy János szerint a magyar kormánynak és a parlamentnek se hatásköre, se bővebb információja nincs a Microsoft elleni eljárásról

2019. augusztus 17. 14:49 - szerző: 168 Óra

„Az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a magyar kormánynak és a magyar parlamentnek nincs sem hatásköre, sem bővebb információja, ilyen információkat senki sem közölt. A magyar kormány a Microsoft szoftvereket is szabályos közbeszerzési eljáráson, versenyeztetés keretében szerzi be”

– válaszolta Fónagy János a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára Harangozó Tamás kérdésére. A szocialista politikus Bártfai-Mager Andrea, tárca nélküli minisztert kérdezte arról, hogy milyen állapotban van a magyar állami vagyon. Harangozó Tamás emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban a Microsoft megállapodást kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, a cég vállalta, hogy egy magasabb összegű bírságot fizet. A Microsoft elismerte, hogy magyarországi leányvállalata több korrupciós bűncselekményben is érintett volt. Olyan bűncselekményekben, amelyekben állami, kormányzati szervek is megjelentek, és amelyek közbeszerzési eljárások befolyásolását is magukba foglalták.

Harangozó Tamás megjegyezte, hogy miniszterként Bártfai-Mager Andrea felel törvény szerint az állami vagyon felügyeletéért, és ellenőrzi többek között az állami vagyont érintő szerződéseket. Ezért azt kérdezte a tárca nélküli minisztertől, hogy tudott-e a Microsoft magyarországi korrupciós ügyeiről, folytatnak-e az ügyben vizsgálatot, és ha igen, az milyen eredménnyel zárult, illetve milyen lépéseket tesz a miniszter feladatköreiből adódóan a korrupciós ügy kapcsán.

Fónagy János ezt intézte el a fent idézett szűkszavú válaszával.

Fotó: Facebook

Az ügy háttere, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett, egy e-mail szerint a miniszterelnök beleegyezésével.

Augusztus elején két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez, az egyiket a Demokratikus Koalíció, a másikat Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette. Hadházy Ákos az amerikai minisztériumi dokumentumok alapján bejelentette, hogy az ORFK, illetve a Belügyminisztérium cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is vásárolt szoftvereket a Microsofttól csalással. Az amerikai tőzsdefelügyelet jelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is érintett lehet.

A feljelentéseket követően az ügyészség elrendelte a feljelentés kiegészítését, és közölte, hogy nem zárható ki a csalás elkövetésének gyanúja. Érkezett már korábban is feljelentés az ügyben a magyar ügyészségre, de Polt Péter legfőbb ügyész 2018 októberében közölte, hogy azt bűncselekmény gyanújának hiányában áprilisban elutasították.

(A hvg.hu nyomán)