Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Baj van, borzalmasan gusztustalan idegen lények lepik el a magyar kerteket

2019. október 22. 19:55 - szerző: 168 Óra

Idén, mindössze fél év eltéréssel két olyan meztelencsigafajt is azonosítottak Magyarországon, amely eddig ismeretlen volt errefelé.

Mindkettőre igaz, hogy távolról, eddig nem tisztázott úton kerültek ide, invazív és káros lehet a növénytermesztésre.  

National Geographic összeállítása szerint egyikük a Tandonia kusceri, a malaccsiga, amelyet a fővárosi Farkasréti temetőben észleltek először, 2019. március 4-én. Ez rózsaszínes külsejéről és vaskosabb testéről kapta a magyar elnevezését – mondta az ismeretterjesztő médiumnak Páll-Gergely Barna, az ATK Növényvédelmi Intézet tudományos munkatársa. 

Ilyen a malaccsiga, te irgalmas Isten...
Fotó: Animalbase

Tatán október 3-án azonosították a Krynickillus melanocephalust, a feketefejű meztelencsigát. A portál szerint könnyen felismerhető jellegzetes, nagyon sötét fejéről és nyaki részéről, valamint a fejével éles kontrasztban álló világos, majdnem fehér testszínéről. Somogy megyében, a Balaton északi partján, sőt a Tiszántúl északi részén is észlelték. 

Mindkét faj kedveli az urbánus területeket (kertek, kertészetek), jól alkalmazkodnak az ember közelségéhez, magas ökológiai toleranciájuk van. Mindezen tulajdonságuk potenciális inváziós fajjá és kártevővé minősítheti őket – mondta Páll-Gergely Barna.

(A Sokszínű Vidék nyomán)