Vízszennyezés miatt megbírságolták a Mátrai Erőművet

2020. január 22., 08:22

Szerző:

Egy rendkívüli eljárás során vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, miután az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezés kárt okozott a befogadó felszíni vizekben –derül ki a hvg.hu cikkéből.

A megyei hírportál, a HEOL júliusban írta meg, hogy  napokon át bűzlő és habzó víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől. Először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, a vízügyi hatósági vizsgálat pedig később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. Az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg. Emiatt a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a céget.

Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában az „ügyben szintén érintett” Viresol Kft-ről beszélt. Nem világos, a vízszennyezési eljárás érintette-e a céget, a katasztrófavédelem ezt a hvg.hu ismételt kérdésére sem árulta el.

Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. új üzemének átadsáán ejtette el a következő halhatatlan megjegyzést: