Mészáros Lőrinc üzlettársa is bejelentkezett Paks II. két nagy beruházására

2018. szeptember 10., 15:44

Szerző:

A paksi bővítéssel kapcsolatban kiírt két tenderre is jelentkezett a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt Kft. – szúrta ki a Direkt36 a bővítést végző orosz atomvállalat, a Roszatom honlapján.

A Roszatom július végén írt ki tendert talajjavítás és szivárgásvédelemtémakörben, az előbbinél 115 millió euró (36,8 milliárd forint), utóbbinál 15,8 millió eurós (5 milliárd forintos) maximum értékben. A pályázó cégeknek a két összegnél kevesebbért kell ajánlatot tenniük, hogy elnyerjék a munkát.

A talajjavításról szóló pályázatra öten jelentkeztek.

  • A Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szíjj László cége, a Duna Aszfalt,
  • az Apáthy Endre résztulajdonában álló A-Híd Építő Zrt.,
  • a német tulajdonú Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.,
  • egy orosz
  • és egy olasz cég.

A szivárgásvédelem elleni munkára az orosz cég kivételével ugyanezek a vállalatok pályáztak.

Mészáros cégei és Szíjj László cégcsoportja több nagy állami beruházáson is dolgozott már együtt, közös érdekeltségeik is vannak, illetve korábban egy ingatlanfejlesztő vállalkozásban is tulajdonostársak voltak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Roszatom 2017 eleje óta írja ki az atomerőművel összefüggő tendereket, de ez az első alkalom, hogy pályázóként megjelent a kormányhoz közeli gazdasági érdekkör. 

A Roszatom eddig majdnem 50 szerződést kötött,többségében kisebb értékű megbízásokról. Egy 22,5 millió forintos megbízást például egy Csányi Sándor OTP-vezérrel baráti viszonyt ápoló ügyvéd cége nyert el. A legnagyobb tétel eddig a turbinák beszerzése volt, azt a munkát 246 milliárd forintért a General Electric magyarországi vállalata nyerte. 

Az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ez az arány azonban nehezen teljesíthető, mivel a magyar cégeknek egyszerűen nincs tapasztalatuk ilyen komplex beruházások kivitelezésével.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.