A negyedik leggazdagabb magyar, Szíjj László a valódi tulajdonosa a Mészáros Lőrincet is furikázó jachtoknak

2020. július 11. 11:10 - szerző: 168 Óra

Szíjj László a valódi tulajdonosa a Mészáros Lőrincett is furikázó, a Lady MRD és az Artemy nevű hírhedt adriai jachtoknak – írja az Átlátszó.

Mészáros üzlettársa Magyarország negyedik leggazdagabb embere a Forbes listáján. 

Az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyerő tiszakécskei nagyvállalkozónak Mészárossal is több közös cége van.

2018 nyarán az Átlátszó fotózta le, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre és később többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott.

A portál azt írja, a NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát eddig egy máltai offshore cég rejtette, most viszont egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták, ebből derül ki, hogy a jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj.

A máltai cégadatbázisban az L&L Charter Ltd. tulajdonosaként jelölt cég, a PKF Fiduciaries International Ltd. egy másik, tényleges tulajdonost képviselve “birtokol” 1199 részvényt, míg saját jogán egyetlen részvény tulajdonosa.

Szíjj Lászlót 2018 decemberétől szerepeltetik tényleges tulajdonosként ebben a cégben: közvetve (más cégen keresztül) 99,84 százalékban a végső tulajdonosa az L&L Charter Ltd.-nek.

A Szíjj cégének tulajdonában lévő

Lady MRD-ot jelenleg eladásra kínálják, 16 millió 900 ezer euróért

– tudta meg az Átlátszó a hajó értékesítésén dolgozó ügynöktől.

Az Artemy fedélzetén 2016-ban fényképezték le Mészáros Lőrincet és a feleségét az Adriai-tengeren.