Kétezer és 71 milliárd forint, ennyi pénzért nyertek el állami megbízásokat 9 év alatt Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei

2019. december 6., 09:58

Szerző:

Felfoghatatlanul nagy összegű, 2071 milliárd forint értékű állami megbízást nyertek el Mészáros Lőrinc és üzlettársa Szíjj László építőipari cégei 2010 szeptembere és 2019 novembere között – írja a saját számításai alapján a hvg.hu. Mivel a cégeik jelentős része konzorciumban nyert a pályázatokon, nem világos, hogy a két vállalkozónál mennyi pénzt kapott ebből az összegből, de 

  • a Szíjj-féle a Duna Aszfalt Kft. összesen 1275,6 milliárd forintnyi 
  • a nyilván Mészáros-tulajdonban lévő Mészáros és Mészáros Kft.-nek, illetve az R-Kord Kft.-nek 506,3 milliárd forintnyi, illetve 289,3 milliárd forintnyi

közbeszerzést tudhatott magának a kilenc év alatt. Jelentős részét mindössze négy állami megbízótól, 

  • a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től (NIF),
  • a Magyar Közút Nonprofit Kft.-től,
  • a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft.-től (NFP)
  • és az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól

nyerték el.

A Duna Aszfalt Kft. legnagyobb megbízója a NIF volt 811 milliárd forinttal, a második legnagyobb a Magyar közút 174 milliárddal, a harmadik legnagyobb Szolnok városa 25 milliárddal.

A Mészáros és Mészáros Kft. legtöbbet szintén a NIF-től kapta, amely 176 milliárd forint értékben bízott a cégre munkát. A második hely az NFP-é 150 milliárd forinttal, a harmadik az Országos Vízügyi Főigazgatóságé 108 milliárd forinttal.

A R-Kord  Kft. ugyancsak a NIF pályázatain szakította  legnagyobbat, mégpedig 266,8 milliárd forintot. Ezt a a Győr-Sopron-Eberfurti Vasút Zrt. követi mindössze 16 milliárddal és a MÁV 6,5 milliárddal.

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.