Megszavazta Kispest költségvetési bizottsága, hogy egy Mészáros-közeli céggel kapcsolatba hozható cég végezze a közétkeztetést

2019. december 12., 14:45

Szerző:

A kispesti önkormányzat költségvetési bizottsága csütörtökön megszavazta, hogy tíz évre, mintegy 10 milliárd forint értékben, verseny nélkül ismét koncesszióba adja a közétkeztetést – jelentette be Hadházy Ákos Facebook-oldalán.

A szocialista vezetésű önkormányzat pályázatán a győztes cég így a Szakácstündér Kft. lett, amelyet egy éve alapított a BKV Előre 24 éves focistája, Csákó Gergő. A bizottság 4:1 arányban szavazta meg a javaslatot, csak a momentumos tag nem támogatta azt.

Hadházy azt írta, hogy a kerület 2012-ben bízta meg a Klassz Menza Kft.-t (illetve azt a céget, amelytől a Mészáros-közeli cég átvette később a bizniszt).

„A cég az akkori árakat folyamatosan emelni akarta és ezt a kerület meg is adta neki (persze, ugye elvileg nincs infláció). Azonban a közbeszerzési törvény – logikus – szabályai szerint ez nem mehet korlátlanul (hiszen így elvileg mindenki elvállalhatná olcsón a munkát, aztán korlátlanul emelhetné a díjakat). Így aztán megegyeztek Kispesttel, hogy felbontják a szerződést és egy új közbeszerzésen választják ki a nyertest. A manipulált, egy ajánlatos közbeszerzésnek természetesen az lett az eredménye, hogy a BKV Előre SC 24 éves focistája főzhet új feltételekkel (drágábban). Valójában azonban alvállalkozóként ugyanaz a Mészároshoz köthető cég végzi ugyanazt a munkát, mint eddig, csak drágábban”

– tette közzé Hadházy.

A képviselő szerint az önkormányzat kiírhatta volna a szerződést kevesebb időre is, vagy valódi versenyt hirdetve részekre is bonthatták volna a közbeszerzést. Emellett a kerület vezetése saját céggel is végeztethetné a szolgáltatást. Hadházy Ákos szerint tehettek volna feljelentést a kartell és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt, vagy miután észlelték, hogy a közbeszerzést manipulálják, megszervezhették volna az alternatív ellátást.

A szocialista Gajda Péter által vezetett kerület azonban nem így tett. Hadházy Ákos szerint a csütörtöki döntéssel a kispesti városvezetés szembe köpött minden tisztességes ellenzéki politikust.

 

A független országgyűlési képviselő szerdán hívta fel a figyelmet arra, hogy egyetlen pályázó esélyes a megbízás elnyerésére.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.