7,75 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el Mészáros Lőrinc öccsének a cégei 2019-ben

2020. január 2., 08:48

Szerző:

2019-ben 7 milliárd 757 millió forint állami megbízást nyertek el Mészáros Lőrinc öccsének, Mészáros Jánosnak a cégei egyéni indulóként vagy konzorciumi tagként – nézett utána a 24.hu. Egyik cége, a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadást nyújtó Adept Enviro Kft. 260,6 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól mindössze négy hónappal azután, hogy a volt felcsúti polgármester, fivére 2019 májusában megvette. Feladat a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása lett. Mészáros János cégbirodalmának három zászlóshajója van, 2019-es  pályázati sikersorozatuk pedig így néz ki:

  • a herceghalmi  Híd-Tám Kft. 2 milliárd 488 millió forintért fejezheti be székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját, és ez csak a töredéke lehet a sikernek, Mészáros Lőrinc ugyanis öccse vállalkozását is bevette a kínai hitelből épülő 600 milliárd forintosra becsült Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésébe. A Magyar Közút a céggel és az erdőkertesi Egomax Kft.-vel hárommilliárd forintos keretszerződést írt alá hidak karbantartására. Novemberben a Máv Start Zrt. 50,4 millióért rendelt tőlük hegesztéstechnikai eszközöket 
  • a Pegazus Trade Kft. nevű cégétől 567 millió forintért aszfalttömörítő gépeket, 462,5 millió forintért nyári és téli adaptereket, 115 milliós, munkaruhákat, 130 millióért kabátokat, 15 millióért pedig egyéb ruhaneműket rendelt a Magyar Közút, amelytől aztán a cég szeptemberben még 382 millió forint értékű állami megbízáshoz jutott, három pályázaton futva be elsőként egy négyrészes közbeszerzésen. Júniusban a MÁV-Start Zrt. is aláírt a Pegazus Trade Kft.-vel egy 140 millió forintos szerződést, júliusban pedig 15 milliós és egy 91,8 milliós munkával bízta meg a céget. Előbbi vasútspecifikus kisgépek beszerzéséről, utóbbi Szolnok VJJ és Istvántelek telephelyen járműemelő telepítéséről szól.
  • a Herceghalom Interat Zrt. 142,4 millió forintos közbeszerzést nyert el a Kaposvári Egyetemtől, az MTA Agrártudományi intézete pedig 39,5 millióért vett kombájnt a cégtől.

Ezek egyébként csak azok az állami megbízások, amelyeken Mészáros János cégei fővállalkozóként nyertek, az alvállalkozói szerződések nem is szerepelnek az adatbázisban.