Mészáros emberei lehetnek a nyertesei 100 ezer takarékszövetkezeti kisrészvényes kifosztásának

2019. augusztus 28., 09:50

Szerző:

Vida Józsefet, a Takarékbank vezetőjét, valamint Gál Miklóst, a Mészáros Lőrinc érdekeltségeit tömörítő Opus Global Nyrt. vezetőjét nevezte meg a takarékszövetkezeti rendszer átalakításának központi figurájaként Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke a Takarék Jelzálogbank Nyrt. (TJB) legutóbbi közgyűlésén – írja a 24.hu.

Vida József, Mészáros Lórinc egyik legfőbb partnere
Fotó: Youtube

Ezen a közgyűlésen döntöttek arról, hogy 32 milliárd forintért eladja a tőzsdén jegyzett Takarék Jelzálogbank Nyrt. (TJB) a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben lévő 51 százalékos részesedését a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB).

A döntéssel a százezer kisrészvényest is maga mögött tudó TJB elveszti legjövedelmezőbb tulajdonát, ami miatt tőzsdei részvényeik értéke súlyosan megcsappan, lényegében kifosztottá váltak.

A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása egy több éve húzódó, meglehetősen bonyolult folyamat a végéhez közeledik, és már látható, hogy a legértékesebb egységek a Vida-Gál érdekkörben halmozódtak fel. „Vida József közvetett részesedése átlépte a 33 százalékot, Gál Miklóssal együttesen pedig mint úgynevezett összehangolt magatartású részvényesek, a szavazati többséget is uralják” – írja a 24.hu.

Könnyen lehet, hogy a kisrészvényesek perre viszik az ügylet miatti kárukat, ami elérheti a 3,2 milliárd forintot.

Dióslaki Gábor a közgyűlésen azt javasolta, hogy a peres eljárás elkerülése érdekében a kisrészvényeseket 710-740 forint közötti részvényárfolyam szerint kárpótolják úgy, hogy felvásárolják részvényeiket, és a javaslat szerin a TJB tulajdonrészét csak ezt követően adják el. Ezzel máris 3,5-4 milliárd forinthoz juthatnának a kisrészvényesek.