Mészáros Lőrinc lánya a csoportos leépítésekről: amúgy is elküldtek volna sok embert, csak egyszerre nem annyit

2020. június 22., 12:50

Szerző:

A járványhelyzet csak előrehozta a csoportos létszámleépítéseket Mészáros Lőrinc szállodaláncánál, a tervezett felújítások miatt ezt egyébként is meglépték volna – erről is beszél a kormánypárti Magyar Nemzetnek egy erősen PR-gyanús interjúban Mészáros Lőrinc lánya. A lánc tulajdonosa az Opus Global Nyrt., Mészáros Beatrix pedig ennek és a Hunguest Hotelsnek az igazgatósági elnöke.

Április végén mi is megírtuk, hogy a dolgozók több mint 50 százalékát, legalább 800 embert küld el a Hunguest. Az interjúnak azonban egész végig a szállodalánc méltatása a fő csapásiránya – mára cím és alcím is beszédes: „Fiatalos, modern márkává válik a Hunguest Hotels szállodalánc; Szintet lép és erősíti élvonalbei szerepét a belföldi turizmus meghatározó szereplője” –, és

az utolsó kérdésnél térnek ki a lényegre, hogy miért kellett elküldeni annyi embert.

Becsó Zsolt fideszes képviselő, Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Lőrinc, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter 2019 októberében
Fotó: MTI/Komka Péter

Mint Mészáros Beatrix mondja, az Opus Global Nyrt. eredetileg decemberi kezdéssel, szakaszosan, „időben elhúzva” kezdte volna meg az egyes szállodák felújítását. „A részleges vagy teljes zár mellett tartó munkálatok miatt egyébként is elbocsátásokra kényszerült volna a hotellánc, ám ezek az egyes házak tekintetében eltérő időpontokban és értelemszerűen egyszerre kevesebb dolgozót érintve valósultak volna meg”, mondja.

A pandémiás helyzetben azonban – mint fogalmaz – a menedzsment „gazdasági szempontból racionális és elengedhetetlen döntést hozott”, amikor előre ütemezte az egyébként is zárva tartó szállodák felújítását. A csoportos létszámleépítés tehát a járványhelyzet miatti bezárások és az előre hozott felújítási munkálatok együttes következménye, teszi hozzá, majd megjegyzi, hogy ez egy átmeneti állapot és több szállodájukba nagy számban számítanak majd a szakképzett, minőségi munkaerőre.

De arról nem beszél, hogy esetleg visszavennék a felújítások végén az elbocsátott dolgozókat.

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.