A magyarok toleránsak a homoszexuálisokkal, de hagyják békén a gyerekeinket - üzente Orbán a Kossuth Rádióban

2020. október 4., 09:04

Szerző:

Nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak jön. Nekünk elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk. Az álláspontunk ugyanakkor nem változott, amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep. Tudjuk tartani a lépést a vírussal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban vasárnap reggel.

A kormányfő közölte, a szakemberek tájékoztatása alapján

meglehetősen biztonságban érzi a magyarokat.

A védekezésről szólva azt mondta, hogy a tudósok becslése alapján a legmagasabb egyidejű fertőzöttség adat hazánkban 200 ezer főre tehető az előrejelzések szerint. Ez 16 ezer kórházi ágy és 800-1000 lélegeztetőgép egyidejű használatát jelenti. Ezért – mint mondta – a kormány inkább ezeknek a számoknak a duplájával számol, és erre készíti fel az egészségügyet. „Mi biztosra megyünk, ezért duplán számolunk" – mondta.

Az orvosok és az egészségügyi személyzet tekintetében hatalmas terhet jelent, így az orvosok és szakszemélyzet vezénylésére van szükség, az átszervezések elkerülhetetlenek. Emiatt van zúgolódás is, ám amíg nincs vakcina, addig szükség van a munkaerő átcsoportosítására – mondta.

Az orvosok béremeléséről szólva Orbán Viktor arról beszélt, hogy a második hullám hosszabb és nehezebb lesz, ezt pedig így nem fogják bírni az orvosok és az egészségügy, ezt átszervezés nélkül nem lehet megoldani. A bérrendezés – ahogy mondta – történelmi adósság is, eddig toldozgatás, foltozgatás történt az egészségügyben.

Az orvosok nagymértékű béremelése a kormányban is nagy vitát váltott ki, mert most a munkahelyek megőrzésén van a hangsúly, nem a fizetésemelések időszakát éljük. De a miniszterelnök szerint a válság kétszeres súllyal jelenik meg az egészségügyben, ezért szükségesnek látta a béremelést – tette hozzá.

A költségekről szólva azt mondta, az az összeg, ami a költségvetésből kimegy az orvosoknak, az meg fog duplázódni. De nem minden orvost fog azonos módon érni a változás – hívta fel a figyelmet

Az interjúban szó volt az Európai Unió jogállamisági jelentéséről is. Orbán Viktor erről azt mondta:

Amit én gondolok, azt nem mondhatom, ezért visszafogott leszek.

Szerinte arról van szó, hogy az Európai Bizottság egy migrációs tervet hozott létre, amely a V4-es országok számára nem elfogadható, ezért az egyik uniós biztos (Vera Joruva) megtámadta Magyarországot. Orbán szerint nem az volt a sértő, amit róla mondtak, hanem az, hogy tökkelütöttnek bélyegezték a magyar embereket. Mert róluk pedig azt állították, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak, önállóan döntsenek.

Majd ezután – folytatta a kormányfő – kiadtak egy jelentést, amit Orbán csak „Soros-jelentésnek” nevez. Ez nyílt és összehangolt támadás – mondta.

Orbán Viktor egyébként levelet írt a Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, kérve, hogy az érintett EU-biztos távozzon posztjáról, ám levelére nem kapott választ egyelőre.

Szóba került a Mesevilágcímű gyermekkönyv is, amit Dúró Dóra ledarált. Orbán erre azt mondta, szövevényes viták ezek, ám Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak. A kormányfő szerint a „jelenséget” a magyarok türelmesen, toleránsan kezelik, ám van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

Hagyják békén a gyerekeinket.

(A 24.hu nyomán)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.