Merkely Béla szerint a koronavírus egyszeri történet lesz, de azért továbbra is kell maszkot viselni

2020. június 23., 11:36

Szerző:

Ez egy egyszeri történet lesz, mert nem történnek lényeges mutációk a vírusban. Az influenza esetében ez nincs így, ott folytonos a változás – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Hírlapnak adott interjúban a koronavírusról. Szerinte nyáron eleve mindenkinek jobb lesz az esélye arra, hogy ne fertőződjön meg, mert a Covid-19 a többi koronavírushoz hasonlóan szezonális, de

a közösségi közlekedés során mindenképpen javallott arcmaszkot viselni.

Merkely szerint a betegek közel tizedét az úgynevezett szuperfertőzöttek teszik ki, és mivel ők felelősek az újonnan fertőzöttek nyolcvan százalékáért, feltétlenül meg kell találni őket. „Nekik jelentős szerepük van a járvány fenntartásában”, mondta. A szuperfertőzöttek Merkely szerint lehetnek lázasak, köhöghetnek, fej- és végtagfájdalmak gyötrik őket, az ízlelésük és a szaglásuk is hibádzik.

„Ha ezeket a polgárokat két-három hétre el tudjuk különíteni, akkor rendkívül sokat teszünk, tettünk a járvány tartós visszaszorításáért”.

Arra, hogy a vakcina kész lehet az év végére, a professzor azt mondta, három–négy fejlesztés már egészen jó helyzetben van, sőt, bizonyos szerekkel már elkezdték a humán vizsgálatokat, sőt az egyik világcég az „ipari mennyiségű” gyártást is. Anglia, Németország és az Egyesült Államok – ahol hatalmas anyagi forrásokkal rendelkeznek – szakemberei tisztán látják, ha a vakcina novemberre elkészül, egy második járványt el lehet kerülni. Merkely egyike az optimistáknak, aki bizakodva tekint a novemberi céldátumra.

És hogy majd kiket kell beoltani? Akiknek a megfertőződése veszélyekkel jár. De az egészségszakmára vár annak megválaszolása is, hogy minden 65 év felettieknek szükséges-e beadni, vagy sem. A 65 esztendőnél idősebb betegek az összes fertőzött negyvenöt százalékát tették ki a járvány alatt, ugyanakkor a haláleseteknek kilencven százaléka hozzájuk köthető. Az egészségügyben dolgozókat, a szociális munkásokat mindenképpen javasolt beoltani.

Kevésbé optimista ugyanakkor Jakab Ferenc, a Virológiai Kutatócsoport vezetője,

aki az RTL Híradóban hétfő este arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan már nem hordják a maszkot Magyarországon, ott sem, ahol kötelező lenne. Ez nagy hiba, mert a vírus még jelen van, és a környező országokban emelkedni kezdtek az esetszámok.

A virológus szerint még az első hullámnak sincs vége,

tehát még nem lehet tudni, hogy mikor jön és lesz-e egyáltalán második hullám. Úgy vélte, máshol is kialakulhatnak a németországi húsüzemhez hasonló gócpontok. Az, hogy ez a járvány fellángol-e újra Magyarországon 99 százalékban a társadalmon múlik, hogy az emberek hogy viselkednek, mennyire tartják be a védekezési szabályokat.