Békésben valaki megmérgezett egy teljes parlagisas-családot

2019. szeptember 18., 09:19

Szerző:

Augusztus 17-én, Békés-megyében, lakossági bejelentés alapján értesült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata ragadozómadarak pusztulásáról. A helyszínre érkező természetvédelmi őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett. Figyelembe véve, hogy a fokozottan védett parlagi sas természetvédelmi értéke egyedenként egymillió forint, a most keletkezett kár értéke 4 millió forint – tájékoztatta lapunkat Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. 

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy innen 150 km-re, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban az MME munkatársai. A tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége végezte. Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. 

Parlagisas-fiókák
Fotó: MME/Horváth Márton

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, ugyanakkor egy teljes sas család megmérgezésére 2006 óta nem volt példa.

Az elkövetők leggyakrabban rókákat és varjúféléket akarnak megmérgezni az apróvadak vagy háziállatok védelme érdekében – közölte Orbán Zoltán.

 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.