Terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy budapesti fiatal pünkösdhétfőre időzítve, bár viccnek szánta, börtön várhat rá

2020. június 2., 09:26

Szerző:

"Egy fiatalkorú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította, majd felelősségre vonta" - írja a budapesti főügyészség a Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem menő című közleményében.

Azt írják, egy partnerszolgálat május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon valamint Japánban.

Az arab és angol nyelven kommunikáló fiatal a budapesti merénylet időpontját pünkösdhétfőre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány nap állt rendelkezésre, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát, írja az ügyészség. A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek.

Hatan támadtak meg egy nőt a IX. kerületben
Fotó: Mihádák Zoltán

Május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, majd a május 30-án tartott kutatáson megállapították, hogy a fenyegetés nem valós.

A Btk. 316. §-ába ütköző terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott fiatal a cselekményt beismerte.

Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem tréfa, hanem két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény

- írja az ügyészség, és hozzáteszi: "azért, hogy az állami szervek kényszermentesen biztosíthassák a közrendet, minden fenyegetést komolyan kell venniük, és akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni".

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.