Mercedes

Magyarországon másként mennek a dolgok, legyintünk gyakran lemondóan, ha a társaságban olyan távoli, egzotikus ország példája vetődik fel, mint mondjuk Ausztria. Pedig van nálunk is példa arra, miként műkődik (működne) egy normális ország.

2015. január 24., 18:27

A Mercedes-gyárról beszélek, arról a gyárról, amiről Orbán Viktor azt mondta, hogy a Mercedes adta meg nekünk a lehetőséget arra, hogy hazánkat visszahelyezzük Európa gazdasági térképére. (Ez egy pozitív hangvételű írás akar lenni, így most arra az Orbán által is észrevételezett diszkrepanciára, miszerint a magyarok egyelőre gyártják a Mercedeseket, nem pediglen vásárolják, nem térünk ki.)

A Mercedes-gyár Magyarországra hozatalának ötletét Gyurcsány Ferenc vetette fel 2008 februárjában németországi partnerekkel folytatott tárgyalásain; addig a Mercedesnél Lengyelország, Románia és Szerbia volt képben. De a projekt megvalósulásában elévülhetetlen érdemei vannak a jelenlegi egészségügyi államtitkárnak, a fideszes Zombor Gábornak, aki annak idején a térség országgyűlési képviselője, és Kecskemét polgármestere volt. Egy ekkora beruházás csak a kormányzat és az önkormányzat harmonikus együttműködésével valósulhat meg; a gyöngyösiek sokat mesélhetnek erről.

Az önkormányzat csinálta meg a bekötőutakat, száznál több lakást épített fel, egy Mercedes-projektért felelős alpolgármestert nevezett ki. Szécsi Gábor, aki SZDSZ-es polgármesterként Zombor elődje volt, kijelentette, hogy partnerként mindenben támogatják a beruházást. Zombor Gábor nyilvános testületi ülésen köszönte meg a Gyurcsány-kormány közreműködését, míg a szocialisták akkori helyi elnöke, Brúszel László Zombor Gábornak gratulált.

A gyár alapkőletételén már Bajnai Gordon vett részt miniszterelnökként, természetesen soha fel nem merült, hogy a Gyurcsány-Zombor páros által kialkudott feltételeken, szerződéseken bármit is változtattak volna. Szerencsére nem tette ezt az Orbán-kormány sem, így juthattunk el a 2012 márciusi gyáravatásig, ahova persze sem Gyurcsányt, sem Bajnait nem hívták meg (kis szégyenfolt...), de a kecskeméti önkormányzati képviselők meghívásához – bármelyik politikai oldalon álltak is – Zombor Gábor ragaszkodott.

Szép és jó példa tehát van itt nálunk is, a gond az, hogy kevés; a Mercedes-gyár mellett hirtelen nem is jut eszünkbe még egy.

Ráczkevy Miklós

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.