Az ombudsman szerint nem éheztetik a menedékkérőket Röszkén, ráadásul a raktárban a polcok is tele voltak élelmiszerrel

2019. augusztus 9., 13:48

Szerző:

Székely László ombudsman járt a röszkei tranzitzónában 2018. november 6-án, de tapasztalata szerint ott nem éheztették a menekülteket. Az alapvető jogok biztosa Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy a raktárak polcai tele voltak tartós élelmiszerrel.

Szél Bernadett azt kérdezte az ombudsmantól, hogy tervezi-e, hogy vizsgálatot indít a menedékkérők éheztetése és a gyermekek fogva tartása miatt. Szél szerint 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar hatóságok a tranzitzónában. A politikus feljelentést is tett hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, és testi sértés megalapozott gyanúja miatt.

Székely László válaszában azt írta, hogy látogatásakor 76 személy volt a tranzitzónában, megnézte a lakószobákat, a gyerekszobát, az orvosi rendelőt, a foglalkoztató helyiséget, a mosókonyhát, a szanitációs helyiséget, az étkezőt, a raktárakat és a nyitott családi tereket. Az ombudsman mindent rendben talált, a raktárban a polcok pedig tele voltak tartós élelmiszerrel.

„Az élelmiszer raktárban polcokon rendszerezve tárolták azokat a tartós élelmiszereket, például tej, gyümölcs, gyümölcslé, édességek, stb., melyeket a napi élelmiszeradagon túlmenően osztottak ki a külföldieknek. A napi élelmezés részét képező hidegcsomagot és meleg ételt a Szegedi Fegyház és Börtön konyhája készíti elő, és a büntetés-végrehajtási intézet naponta szállítja a tranzitzónába. Látogatásom idején is érkezett egy ilyen szállítmány, így magam is meggyőződhettem arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézet konyhája ügyelt arra, hogy ne sértse meg a tranzitzónában elhelyezett emberek vallásának előírásait, illetve kulturális szokásait. Az élelem bőséges, sőt, adott esetben a civil körülmények között szokásos adagoknál is nagyobb mennyiségű volt.”

Fotó: Youtube

Székely hozzátette, hogy a közös konyhában hűtő és rezsó is a menedékkérők rendelkezésére állt, az élelem mennyiségére vagy minőségére pedig nem jeleztek panaszt se neki, se munkatársainak.

Közölte azt is, hogy kísérő nélküli kiskorú, kiutasított menedékkérő nem volt a zónában. Válaszát azzal zárta, hogy az ombudsman által kezdeményezett intézkedések, illetve javaslatai nem kötelező érvényűek, így a kormány menekültügyi, illetve idegenrendészeti politikájának alakításába nincs lehetősége beavatkozni.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága már több alkalommal sürgősségi rendeletben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában tartott foglyoknak. Márciusban például egy terhes afgán nő férje, májusban pedig egy idősödő cukorbeteg házaspár nem kapott enni.

(A hvg.hu nyomán.)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.