Rendőrségi buszokkal vitték el hajnalban a menekülteket a szerb-magyar határtól

2020. február 7., 06:07

Szerző:

Péntek hajnalban buszra tették és elvitték a szerb-magyar határnál táborozó több száz menekültet. Bár rákészültek, az éjszakát mégsem töltötték Kelebiánál, hajnali 2 óra körül ugyanis

megjelent 15-20 busz, köztük rendőrségi kisbuszok, hogy elvigyék őket.

Az Index tudósítása szerint azt, hogy ez pontosan hogy történt, hogyan tudta elérni a hatóság, hogy az átjutásért sztrájkba kezdő, amúgy békés tömeget megmozdítsák, nem tudni, ugyanis addigra az összes újságírót kitessékelték a területről.

Az MTI fotót is közölt a buszokról:

A szerb hatóságok buszokkal elszállították a menekülteket
Fotó: Balogh Zoltán
Illegális bevándorlás - Elérte a migránsmenet a magyar hat?
Fotó: Molnár Edvárd

A buszok a befogadóközpontok irányába indultak el, és a tudósítás szerint olyan is elhangzott, hogy a menekülteket a macedón határ közelébe, Presevo városához vitték. A szerbiai táborok azonban nem zárt táborok, így elképzelhető, hogy a menekültek néhány nap múlva ismét útra kelnek.

Mint arról lapunk is beszámolt, több száz menekült azért vert tábort a magyar határnál, hogy engedjék át őket, Nyugat-Európába szeretnék folytatni az útjukat. Olyan táblákat tartottak a magasba, mint „A gyerekeink jobbat érdemelnek”, „Hadd menjünk át békében” és „Menekültek vagyunk, nem bűnözők”. Rengeteg gyerek volt köztük, sokan jöttek Szíriából, Afganisztánból. A határnál sokáig rendőrökkel néztek farkasszemet.

Illegális bevándorlás - Elérte a migránsmenet a magyar hat?
Fotó: Molnár Edvárd

A helyszínen egyébként a szerb védelmi miniszter is megjelent, aki azt mondta, álhírek terjedtek a menekültek közt, és sokan ezért érkeztek a határhoz.

A letáborozott menekültekről – vagy ahogy a műsorban jó párszor elhangzott, a “migránskaravánról” – a magyar közmédia "szakértőkkel" számolt be, egészen döbbenetes módon:

az adásban a helyszínen megjelent gyermekekről például azt mondták, a színjáték miatt hozták őket ide, és amúgy sok köztük a drogos.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.