Menczer Tamás: Magyarországon minden beteget megfelelő géppel lélegeztettek, a betegség minden szakaszában

2020. június 10., 07:42

Szerző:

A Facebookon reagált a Magyarországra érkezett lélegeztetőgépek minőségét firtató kérdésekre Menczer Tamás külügyi államtitkár. Mint írta, a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea írásbeli kérdésében érdeklődött a gépek iránt, de

„megnyugtattuk a képviselő asszonyt,

Magyarországon minden beteget a betegség minden szakaszában megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is”. Menczer egyúttal a Vácon gyártani kezdett műszerekről posztolva kijelentette, a Celitron nevű cég már megkezdte „a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének”, a Panther 5-nek a gyártását,

rövid időn belül pedig ezer ilyen gépet használhatnak majd a magyar kórházak.

A Panther 5 CE-minősítéssel rendelkezik, az orvosszakma által elvárható összes modern, kifinomult lélegeztetési módra alkalmas, és képes az összes szükséges paraméter sokoldalú beállítására és monitorizálására. A Panther 5 működtetése egyszerű, a betegek biztonságos lélegeztetésére kiválóan alkalmas nemcsak a koronavírus-járvány alatt, hanem a mindennapos intenzív osztályos terápia során is.

Már most a világ számos országa érdeklődik a Panther 5 iránt, írta az államtitkár, hozzátéve, felkészültebbek lehetünk, ha a járványnak lesz második hulláma, noha már most is van legalább 6500 kínai gépünk:

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.