Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megvétózza az Orbán-kormány az európai klímavédelmi tervet, így már csak Áder János küzdhet magányosan a bolygóért

2019. március 21. 16:29 - szerző: 168 Óra

Bár az Európai Parlament a hét elején megszavazta az Európai Bizottság 2050-es klímatervét, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Németország jelezte, el fogja utasítani a tervezetet – írta az Index. A visegrádi négyek és a németek ugyanis nem akarják elfogadni, hogy bármilyen határidőt rögzítsenek az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, ezért a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölnének a közös tervezetből. Az európai megosztottságról és a magyar vétóról az Euractiv szerzett meg bizalmas dokumentumokat.

Az Európai Bizottság terve a párizsi klímacélokhoz igazodva arra irányul, hogy az EU szén-dioxid-kibocsátása nullára csökkenjen 2050-re. Miközben Donald Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat a klímaegyezményből, az Európai Unió nagyon ambiciózus tervet fogalmazott meg. Igaz, a Párizsban megfogalmazott cél, az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5-2 fokon belül tartott globális felmelegedés így is hihetetlenül nehéznek tűnik.

A tagállamok közül Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország, Portugália, Finnország, Svédország és Dánia támogatják az évszázad közepéig a teljes szén-dioxid mentesség elérését.

A környezetvédelmi kérdésekben aktív Áder János köztársasági elnök egyelőre nem szólalt meg az ügyben. Az államfő ellen nemrég tüntettek is.