Megvannak az idei felsőoktatási ponthatárok

2017. július 26. 21:04

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a csaknem 106 000 jelentkező (ötezerrel kevesebb, mint tavaly) közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.

Az idén is több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció–médiatudomány szakon pedig 460 pontra. Jogászképzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg. Az ELTE-n matematika–latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez. (A maximum 500 pont volt).

Érdekes, hogy az általános orvosi szakra mind a négy egyetemen (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) csökkent tavalyhoz képest a bejutáshoz szükséges pontszám (436, 418, 420, illetve 416 pont). Azokon a szakokon, ahol alacsony a ponthatár, több jelentkező juthat be ösztöndíjasként. Duplán érdekes, hogy például a Semmelweis egyetemre az állami ösztöndíjas képzésre 436 pont a határ, miközben a költségtérítésre jelentkezőknek 448, Szegeden és Pécsen ez fordítva van.

Ezek között vannak az állam által preferált szakok, mint például az agrárképzés, agrármérnöknek már átlagosan 300 ponttal, de van, ahova 28o pont körül is be lehet jutni. De ilyen az informatika is, az ELTE-re programtervező informatikusnak már 360, a BME-re mérnök informatikusnak 375 ponttal felvesznek ösztöndíjas hallgatókat.

Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas-minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni.

A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

A felvételi ponthatárokat itt böngészheti >>>