Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Megunták a pedagógusok az Orbán-kormány trükkjeit, ősszel több napos sztrájkot vállalnának

2019. június 13. 13:44 - szerző: Unyatyinszki György

Hiába próbált egyeztetni a Pedagógusok Szakszervezete, a kabinetet hidegen hagyta minden követelésük.

A Közoktatási Érdekegyeztető Tanáccsal hiába próbált eredményre jutni, gyakran még rendes tárgyalást sem tudott lefolytatni a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöksége és csak levelezésig jutottak a kormány egyeztető szervével, ezért

ősztől fokozatos akciósorozatot indítanak, melynek végső lépése a többnapos pedagógussztrájk lehet

– mondta a PSZ csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján Szabó Zsuzsanna, a szervezet elnöke. A tanárok hiába kérték

  • a tanárok fizetésének rendezését,
  • az óraszámok csökkentését,
  • a váratlan és kiszámíthatatlan kormányzati jogalkotás abbahagyását,

választ semmire nem kaptak, illetve a benyújtott törvénymódosítások alapján nem is látnak rá garanciákat. Előfordultak olyan tárgyalások is, hogy valaki elment a kabinet képviseletében, de semmilyen megállapodás megkötésére nem kapott felhatalmazást.

Fotó: A szerző felvétele

A jövő évi költségvetés sem tartalmazza azokat a forrásokat, amelyek elegendők lennének a tanárok illetményalapjának rendezésére, illetve az idén szeptemberre követelt béremelésnek sincs nyoma a kormány tervei között. A 168 óra kérdésére Szabó Zsuzsanna elmondta, hogy a készültség alapos,

jelentős sztrájkalapot hoztak létre, amellyel pótolni tudják azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik a sztrájk miatt fájó összegektől eshetnének el.

A legtöbb ebbe a körbe eső pedagógus várhatóan pályakezdő lesz.

Sokaknak olyan alacsony a bére, hogy a garantált bérminimum eléréshez pótlékokat kellet beépíteni, hogy legalább azt az összeget megkapják.

A tájékoztatón elhangzott, hogy míg a garantált bérminimum az elmúlt években 72 százalékkal nőtt, a tanári fizetések csak 27 százalékkal, ezért fordulhat elő, hogy diplomával is a szakmunkások bérét kereshetik.

Májusban a kisebbik szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete próbálkozott meg sztrájk megszervezésével, ám mivel a kormányzati Klebelsberg Központ az idő húzásával nem állapodott meg a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról, a törvényes sztrájknak nem volt esélye, ezért le kellett fújni. A PSZ szerint a PDSZ túl rövid idő alatt akarta megszervezni a sztrájkot, és bár egyetértettek a követeléseikkel, ők észszerűbbnek tartották az őszi akciókat. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy támogatják a másik szakszervezet abban, hogy végigvigye a sztrájktörvény miatt indított bírósági eljárásokat is. A kisebbik szakszervezet a strasbourgi bíróságig vinni a munkavállalók egyik alapjogát nagyban korlátozó sztrájktörvény ügyét.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a köznevelési törvény még nagyobb bizonytalanságot szül, mint ami jelenleg uralta a közoktatást. A köznevelési törvény módosítása számos kérdést a parlamenttől a kormányra ruházna át, amely bármikor módosíthatja rendeletekkel az oktatási rendszer számos elemét. Ahogy arról beszámoltunk, lényegében megszüntetnék a magántanulói rendszert, de a munkavállalók illetményalapját is rendeletekkel tudnák módosítani, noha arról korábban a parlamentben dönthettek.

A PSZ ugyanakkor nem mondott le a tárgyalásokról, mellette akarják fokozni a nyomást a kormányon. Ez azt jelenti, hogy június 20-án részt vesznek a KÖÉT következő egyeztetésén is.