Megújult a Faludi park a XIII. kerületben

2019. október 22., 18:38

Szerző:

Ez év szeptemberében vehették birtokba a felújított játszóteret és pihenőparkot a Faludi utca és Szobor utca környékén lakók a XIII. kerületi önkormányzat újabb, ezúttal 5600 m2-es területen végzett 120 millió forintos beruházását. 2019-ben park, játszótér felújításra, szobor állításra 22 helyszínen több mint 2,7 milliárd forintot fordított az önkormányzat.

- El akartuk kerülni, hogy az október 13-i választás előtt „kampány átadással” vádoljanak bennünket, ezért több más beruházással együtt az önkormányzati választás utánra időzítettük az átadást - mondta dr. Tóth József polgármester az ünnepélyes átadáskor. „Az önkormányzatnak fontos a zöldfelületek állapota és az AngyalZÖLD+ programban elfogadottaknak megfelelően áldozunk is rá” - tette hozzá. 

- Ezúttal is lakossági egyeztetést követően indult el a beruházás, két tervezet közül választhattak. A lakóépületek szomszédságában pihenőparkot alakítottunk ki, a zöldfelületek növelését a korábbi szilárd burkolatok csökkentésével értük el, a korábbi 690 m2 helyett annak felén zajlik a gyalogosforgalom. A megnövekedett zöldfelületre 31-féle, összesen 3600 túlnyomórészt virágzó évelőket és talajtakaró cserjéket ültettünk. Az átalakítás során fát nem vágtunk ki, a 13 újonnan ültetett fiatal faegyed várostűrő és nincs jelentős kártevője - folytatta dr. Tóth József.

- A területen fekvő labdapálya burkolatát és kerítéseit cseréltük. Pingpong-asztallal és két fitnesztér kialakításával növeltük a testedző, rekreációs funkciókat. A fitneszterek közül az egyik az idősebb, a másik a fiatalabb generáció számára javasolt eszközökből áll. A játszóeszközök is több generáció számára nyújtanak lehetőséget a játékra, a térbeli koordináció fejlesztésére. Egy mászóhálóval és egy komplex mászókarendszerrel bővítettük a játszóeszközök számát. A régi eszközök közül két-két terep-csúszda és rugós játék, egy kétüléses hinta maradt meg. Újonnan helyeztünk ki két komplex mászóvárat, egy-egy trambulint, fészekhintát és forgójátékot. A homokozó fölé egy 27 m2-es napvitorla került - mondta a polgármester.

- A korábban is kutyafuttatásra használt területet elkerítettük, és szabályossá alakítottuk. A pingpong-asztalnál és a testedző eszközöknél egy-egy napelemes kandeláber biztosítja a sötétedés utáni biztonságos területhasználatot. A terület nyitásáról naponta gondoskodunk, 6-22 óra közötti időben lehet használni - zárta szavait Angyalföld első embere.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.