Megtalálták a titkos kapcsolatot Orbán Viktor és Donald Trump között

2019. február 13., 08:32

Szerző:

Anne Applebaum Pulitzer-díjas amerikai újságíró és történész a Washington Postnak írt egy önkritikával felérő véleménycikket arról, hogy Donald Trumpot, Orbán Viktort, Andrej Babist, Jaroslaw Kaczynskit, Marine Le Pent és a világ többi populista vezetőjét, az nem a nacionalizmus vagy valamiféle politikai identitás, ahogyan korábban ő is hitte, hanem egy egyszerű jellemvonás: a képmutatás. A London School of Economics professzora. Egyikük sem néptribün hanem házaló ügynök. Nem a nyugati demokrácia ellensége, hanem szélhámos, aki hasznot akar húzni állítja Anne Applebaum.  – Hogyan máshogy értelmezhetnénk, hogy Donald Trumpnak a New Jersey-i Bedmisterben lévő golfklubja illegális migránsokat alkalmazott? – firtatja a professzor, aki szerint

Orbán Viktornak is jellemző vonása a képmutatás, hiszen miközben a bevándorlás ellenségének a szerepében tetszeleg, a letelepedési kötvény 19 ezer embernek – köztük nehézsúlyú szír maffiózóknak – adott lehetőséget arra, hogy magyar állampolgárságot vásárolhasson.

Bár a képmutatás nem ad magyarázatot mindenre, segít megérteni, hogy hogy ezek a politikai vezetők miért kezdik el felszámolni az igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtószabadságot és próbálja befolyása alá vonni az ügyészséget, illetve a rendőrséget – zárja írását Anne Applebaum.

Fotó: AFP/Mandel Ngan

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.