Megszünteti az Orbán-kormány a nyugdíjasok szociális üdültetését

2019. június 11., 11:06

Szerző:

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – írja a napi.hu a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvény alapján.

„A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra”

– áll a törvény indoklásában.

A szociális üdültetés célja az volt, hogy jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége. 

A most benyújtott salátatörvény azonban kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne.

Ez a szigorítás nagyon sok embert érinthet, tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást az idei üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatás legkésőbb 2020. március 31-ig használható fel az Erzsébet-programban részt vevő szálláshelyeken.


Fotó: Magyar Sajtófotó Pályázat

A lap emlékeztet arra, hogy idén már nem bocsátanak ki új utalványokat, a már forgalomban lévőket pedig 2019 végéig lehet felhasználni. Az Országgyűlés ugyanis az adótörvények módosításakor csak egy cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben, a SZÉP-kártyát.

2018-ban az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 5 milliárd forint veszteséggel zárt, miközben az állami forgalmazó 2017-ben még 1,7 milliárd forintot keresett az utalványokon.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.