Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megszünteti az Orbán-kormány a nyugdíjasok szociális üdültetését

2019. június 11. 11:06 - szerző: 168 Óra

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – írja a napi.hu a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvény alapján.

„A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra”

– áll a törvény indoklásában.

A szociális üdültetés célja az volt, hogy jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége. 

A most benyújtott salátatörvény azonban kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne.

Ez a szigorítás nagyon sok embert érinthet, tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást az idei üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatás legkésőbb 2020. március 31-ig használható fel az Erzsébet-programban részt vevő szálláshelyeken.


Fotó: Magyar Sajtófotó Pályázat

A lap emlékeztet arra, hogy idén már nem bocsátanak ki új utalványokat, a már forgalomban lévőket pedig 2019 végéig lehet felhasználni. Az Országgyűlés ugyanis az adótörvények módosításakor csak egy cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben, a SZÉP-kártyát.

2018-ban az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 5 milliárd forint veszteséggel zárt, miközben az állami forgalmazó 2017-ben még 1,7 milliárd forintot keresett az utalványokon.