Megszüntetett 6800 közigazgatási állást a kormány, most mégis alkalmazottakat keresnek, de a kirúgottakat nem veszik vissza

2019. július 4., 18:20

Szerző:

A bürokráciacsökkentés jegyében tavaly 6800 közigazgatási álláshelyet szüntetett meg a kormány, jelentős számban a minisztériumoknál, egyúttal akkor létszámstopot is bevezettek. A megszüntetett helyek mindegyike nem volt betöltve, összesen végül 3400 alkalmazottat bocsátottak el.

A létszámstop bár technikailag megszűnt, úgynevezett kötött létszámgazdálkodás érvényes a minisztériumokban. Az állam, különösen a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium is sorra kezdte meghirdetni az új helyeket – írja a napi.hu.

"Humánpolitikai katasztrófát jelent, amit a kormány előadott. A pocsékolás tipikus példája. Olyan embert nem vesznek vissza, akit az ősszel kirúgtak. Egyáltalán nem biztos, hogy ezekre az állásokra jelentkezik is valaki" - reagált a hírre a portálnak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Más jogszabályváltozás következménye, de jól mutatja a közigazgatás munkaerő anomáliáját a kormányhivatalok, illetve a kormányablakok létszámhiánya. Ahogy arról a 168 óra beszámolt, egy hónapon belül ügyintézési időpontot nem lehet foglalni a legtöbb fővárosi kerületbe, az I. a IX. és a XII. kerületben pedig szeptember végére érhető el a leghamarabbi időpont. A lakosságnak tehát marad a sorban állás, azt is rövidített ügyfélfogadási időben.

Az alkalmazottakat főként az késztette a felmondásra, hogy megvonták az ebédszünetet, valamint 5 nappal lerövidült az éves szabadságuk egy tavalyi jogszabályváltozás miatt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.