Megszületett az ítélet a brókerbotrányban, börtönt kaptak a Buda-Cash egykori vezetői

A Quaestor-csődöt is elindító, több tízmilliárd forintos csalás kapcsán három év után még csak első fokú döntés született.

2018. október 19., 13:08

Szerző:

Elítélte a Buda-Cash botrány vádlottjait a Fővárosi Törvényszék, a vádlottak egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetést kaptak - írta az Index. Az öt vádlottat V. Pétert, P. Zoltánt, T. Pétert, Gy. Jánost és P. Gyulát folytatólagosan elkövetett sikkasztás büntette miatt találta bűnösnek a bíróság, a többieket bűnsegédként. A vádlottakat vagyonelkobzásra is ítélte a bíróság, cégeket, telkeket koboznak el, és fejenként több mint 700 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte őket. Az ítélet nem jogerős. 

A hazai gazdasági életet megrázó botrány három éve robbant ki, amikor a Magyar Nemzeti Bank 2015. február 23-án bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Rt. működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Később kiderült, hogy a brókercég vezetői 2007-2014 között a sajátjukként bántak az ügyfelek pénzével, engély nélkül vásárolgattak értékpapírokat, valamint sikkasztottak is. A botrány miatt a hasonló „üzleti elven" működő Quaestor-cégcsoport irodáit megrohanták a befektetők, ami végül a vállalat csődjéhez vezetett. A Quaestor vezetői, köztük Tarsoly Csaba ellen a mai napig zajlik az első fokú büntetőper.

A pénteki ítélet szerint a Buda-Cash vezérigazgatója, V. Péter elsőrendű vádlott 2008 és 2014 között 9,2 milliárd forintot utaltatott offshore számlákra. Emellett kiderült, hogy a DRB bankcsoport takarékszövetkezeteit azért vette meg a brókercég 2007-ben, hogy a sikkasztással okozott, több mint tízmilliárd forintos hiányt a betétesek vagyonával betömjék.

A bíró szerint nagyon fontos eleme a Buda-Cash-ügynek, hogy a cég vezetői és tulajdonosi köre nagyjából egyezik, vagyis az öt vádlott volt bonyolult céghálókon keresztül a brókercég tulajdonosa, így az ő érdekük volt, hogy a cég ne menjen csődbe (vagyis az, hogy a sikkasztással kreált lyukakat valahogy betömjék). 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy egy fontos kérdése az ügynek, hogy bele lehetett-e nyúlni a Buda-Cash befektetéseit nyilván tartó informatikai rendszerbe és hogy belenyúltak-e a vádlottak. A bíró szerint kiderült a tárgyalás során, hogy igenis módosítani lehet utólag a rendszerbe bevitt adatokat, aminek ráadásul nyoma sincs. Így ebben a rendszerben el lehetett fedni, hogy valaki hozzányúlt az ügyfelek pénzéhez, vagy hogy hiány van a cégnél. 

A felügyeleti jelentésekből nem derült ki, hogy hiány van a cégnél. A bíróság szerint a felügyeleti vizsgálatoknál leadott dokumentumokban egyszerűen töröltek sorokat, módosítottak adatokat, hogy elfedjék a hiányt.

Ebben persze több embernek, a cég back office részlegén dolgozók közreműködése is szükséges, voltak is a vádlottak között ilyenek, akiket viszont végül az ügyészség csak tanúként idézett meg a tárgyaláson.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.