Megszólalt Nikola Gruevszki, szerinte ő politikai üldöztetés áldozata Macedóniában

2018. november 20., 17:09

Szerző:

Kedd délután a két év börtönbüntetése elől Magyarországra szökött macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki a Facebookon megerősítette, hogy menedékjogot kapott Magyarországon, az Európai Unió és a NATO egyik tagországában. A politikus ragaszkodik ahhoz, hogy politikai üldöztetés áldozata, a jelenlegi miniszterelnök Zoran Zaev vezette Macedón Szociáldemokrata Unió fenyegetése elől menekült el.

Gruevszki – aki a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) élén tíz éven át volt kormányfő – szerint koncepciós eljárást folytattak le ellene, hamis, manipulált hangfelvételek alapján ítélték el, az ügyészség és a bíróság pedig politikai zsarolásra döntött az ő elítéléséről. Arról is ír, hogy ha Macedóniában börtönbe vonult volna, arra kellett volna készülnie, hogy likvidálják, aminek ellenére a hosszú Facebook-poszt vége felé emlékeztet, hogy ő kész visszatérni Macedóniába és letölteni a büntetését, ha Zaev lemond a „Macedóniát pusztító, az embereket tönkretevő” politikájáról.

Gruevszki abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy a VMRO-DPMNE több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, amiért  2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.A két ítélet azok alapján a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján született meg, amelyeket 2015-ben Zaev hozott nyilvánosságra.

A macedón exkormányfő annak ellenére kaphatott menedékjogot Magyarországon, hogy Macedónia biztonságos országnak számít. Macedón állampolgár a legutóbb 2015 nyarán adott be menedékjogot Magyarországon, de azt a magyar hatóságok elutasították.

Macedónia jelezte, hogy mindenképp kéri Gruevszki kiadatását, és az Egyesült Államok is azt szeretné, ha visszatérne a hazájába letölteni a büntetését. A Tank-úgyön kívül még több másik eljárás is folyamatban van ellene.

 

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.