Megszólalt az ELTE, bocsánatkérést vár Kovács Zoltántól

2018. augusztus 17. 14:58 - szerző: 168 Óra

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Intézeti Tanácsa határozott tiltakozásukat fejezték ki Kovács Zoltán kormányszóvivő „megalázó, embertelen közleménye ellen”, amellyel Heller Ágnes filozófust illette az államtitkár. Kovács Zoltán egy Twitter-üzenetben osztotta meg Heller interjúját, amelyet a Political Critique-nek adott és amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt zsarnoknak nevezte a filozófus. Az államtitkár az interjúhoz angol nyelven azt a megjegyzést tette: „Heller Ágnes csak egy öreg, bigott kommunista”.

Kovács Zoltán
Fotó: MTI/Marjai János

Heller Ágnes maga is reagált az államtitkár szavaira, de az ELTE intézete sem maradt csendben. Szerintük Kovács Zoltán „az MTA rendes tagjával, a nemzetközi elismertségű tudóssal szemben kulturált országban megengedhetetlen hangot ütött meg”. A közlemény felidézte, hogy a filozófus az ELTE BTK professzor emeritusa Lukács Györgynek, az Esztétika Tanszék alapítójának egykori tanítványa, és egykor éppen a kommunista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítása miatt üldöztek el az országból.

A közleményt jegyző tanárok és tudósok szerint „Heller Ágnes professzornak a miniszterelnökről alkotott véleménye a politikai szabadság, s ennyiben a társadalmi nyilvánosság része, míg Kovács Zoltán nyilvános megszólalása a személy integritásának durva megsértése”. Hozzátették, hogy Heller Ágnes életkorának ráadásul semmi köze a politikai nézeteihez. 

„Heller Ágnes könyvei több tucat nyelven jelentek meg, ő maga számos egyetemen tanított, s büszkék vagyunk arra, hogy a kollégái lehetünk. Kovács Zoltán egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője, s a kereszténység fontos, szép hagyománya a bocsánatkérés.  Ez a lehetőség nyitva áll a szóvivő előtt is, elvárjuk, hogy gyakorolja"

- zárult az ELTE-s közlemény.