Megszólalt a szcientológusok szóvivője – hatósági üldözésről beszél

2017. október 20., 07:08

Szerző:

Több tucat rendőr, majd később NAV-ellenőr szállta meg szerda reggel a Szcientológiai Egyház központját. Hosszú házkutatást tartottak (és még további csaknem 30 helyen), iratokat foglaltak le. A hírek szerint vallatószobákat és hazugságvizsgálóhoz hasonló eszközöket találtak, a hívekről feljegyzéseket készítettek, adataikat rögzítették és tárolták. A rendőrség azonban semmit nem árul el, mindössze annyit közöltek, hogy „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

Bővebbet mi sem tudtunk meg, pediglapunknak most megszólalt a szervezet (az egyházak jogállásáról szóló 2011-es törvénnyel elveszítették egyházi státuszukat) magyarországi szóvivője, Miklovicz Attila és Szikinger István jogi képviselő. Az ügy minden történését ugyanis titkos  adatnak minősítették, ami a jogász szerint eleve törvénysértő.

A szóvivő szerint a hatóság fellépésének az a célja, gogy ellehetetlenítsék a Szcientológiai Egyházat. Ami egyébként több országban be van tiltva. Magyarországon nem, bár tavaly nyáron Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke azt nyilatkozta: olyan hálózatszerűen működő egyházról van szó, amely igyekszik beépülni a gazdasági, politikai elitbe, és a döntéshozatali folyamatokat befolyásolni. Miklovicz Attila akkor erre úgy reagált: ő nem tud arról, hogy veszélyes szervezetként lennének számon tartva.

Csütörtök este a szabad vallásgyakorlásért tüntettek szcientológusok.