Mégsem fejezik be az M0-s körgyűrűt, a Fidesz megfúrta a terveket

2018. december 10., 13:56

Szerző:

A kormány faliújságjának számító Magyar Idők idén szeptemberben még lelkendezve számolt be arról, hogy 2020-ban kezdődhet meg a Budapestet körbeölelő M0-s autósztráda hiányzó, nyugati szakaszának építése – miután az állami beruházó kiválasztotta az előkészítő tervezőt – úgy tűnik, hamvába holt a remény. Az mfor.hu vette észre azt az összegző módosító javaslatot, amelyet az Országgyűlés kormánypárti többségű Törvényalkotási Bizottsága terjesztett a parlament elé.

Ez törli a Budaörs-Budakeszi-Nagykovácsi-Budapest (II. kerület) közötti új szakaszt az Országos Szerkezeti Tervből, amely a távlati célként megvalósítandó gyorsforgalmi utakról rendelkezik.

A döntés furcsasága, hogy arra hivatkozva törölnék a nyomvonalat, hogy „nem történt meg ennek a szakasznak a részletes szakági tervezése", holott éppen arról számolt be a kormánylap szeptemberben, hogy megkezdődhet az M0-ás befejezésének tervezése. A győztes konzorcium 396 millió forintért vállalta az új szakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését.

Az 1990 óta szakaszosan épülő M0-ás körgyűrű befejezését – amely jelentősen csökkentené Budapest forgalmi terhelését – valószínűleg a várható hatalmas költségek miatt jegelhette az Orbán-kormány. Az eredeti tervek szerint az M0-s nyugati szakaszában egy 20 kilométer hosszú, kétszer két sávos, beton pályaszerkezetű autóút épülne, amely a Győr felé vezető M1-es autópályát kötné össze a pilisi települések felé vezető 10-es úttal. Emiatt azonban a budai hegyek között számos helyen alagútba kell futtatni az utat, illetve viaduktok építésére is szükség van.

Tovább csökkenti az építkezés megindulásának esélyét, hogy bár még csak vázlatosan terveken létezik, az illetékes bíróság már kimondta: kártalanítási pereket indíthatnak az ingatlantulajdonosok, akiket érinthet az építkezés. Ez alsó hangon több százmilliós, ha nem milliárdos kiadást jelentene az államnak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.