Megnyerte az első pert a TASZ az új gyülekezési törvény alapján megtiltott demonstráció miatt

2018. október 30., 14:34

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék először döntött az új gyülekezési törvény alapján arról, hogy jogszerűen tiltott-e meg egy tüntetést a rendőrség. A rendőrség forgalmi okokra hivatkozva tiltott meg egy félpályás forgalomlassító demonstrációt. A bíróság viszont a perben a szervezőnek adott igazat, mert aránytalannak ítélte a korlátozást és hatályon kívül helyezte a tiltást – írja a perben a szervezőt képviselő Társaság a Szabadságjogokért.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megtiltotta, hogy Üllő határában a helyi polgárok félpályás forgalomlassító demonstrációt tartsanak az életüket megkeserítő teherautó-forgalom megnövekedése miatt. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a közútkezelő, a közeli logisztikai központot használó cégek és a közlekedésrendészet egyaránt ellenzik a demonstráció megtartását, mert az érintett útszakaszon a demonstráció nélkül is erős a péntek délutáni csúcsforgalom. A logisztikai központot használó teherautók pedig a KRESZ alapján nem vehetnek igénybe másik utat. Álláspontjuk szerint megbénulna a főutak kereszteződése, és nőne a baleseti kockázat.

A tüntetés szervezője beperelte a rendőrséget, és a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül is helyezte a tiltást. A bíróság leszögezte, hogy a közlekedés rendjéhez fűződő megtiltási ok csak akkor alkalmazható, ha a rendezvény a közlekedést huzamosabb ideig ellehetetleníti. A közlekedés lelassulása vagy terelése azonban nem ilyen, mivel a félpályás – rövid útszakaszt érintő – útlezárás csak a közlekedés lelassulását eredményezné, de az ellehetetlenülését nem.

A rendőrségnek kalkulálnia kellett volna azzal, hogy milyen közlekedésrendészeti intézkedések, például rendőri jelenlét, ideiglenes jelzőlámpa esetleges kihelyezése lenne szükséges a demonstráció biztosításához. A tiltás szükségességét és arányosságát azonban a rendőrség nem indokolta ennek megfelelően.