Megnevezte a csalás szervezőit a Tiborcz-ügyben az OLAF

2018. február 12., 10:18

Szerző:

Hat céget és több magánszemélyt nevezett meg az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF – írja a 24.hu a birtokába került jelentés alapján.

A portál sorra nyilvánosságra hozza az OLAF által készített dokumentum részleteit, amely a 2015-ig Orbán Viktor veje, Tiborcz István résztulajdonában álló cég, az Elios Innovatív Zrt. által elnyert közvilágítási pályázatokat vizsgálta. Mint korábban megírtuk, eszerint az Elios ténykedése, az a költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás mellett kimerítheti a bűnszervezetben részvétel fogalmát is a Büntető törvénykönyv 321. paragrafusa alapján.

A 24.hu most a projekt körüli cégeket és magánszemélyeket vette sorra. Eszerint a vizsgálat arra jutott, hogy a szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között. A következtetés alapján a pályázatok körül rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel, és közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Ez száz százalékos támogatásmegvonást von maga után az uniós szabályok szerint, azaz az OLAF a teljes, 13,1 milliárdos támogatás visszafizetését tartja indokoltnak. 

Az Eliost előnyös helyzetbe hozták: irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem – így összegezett az OLAF.

Tanácsadók és alvállalkozók az Elios-ügyben:

  • Sistrade Kft.
  • Eupro Projektmenedzsment Kft.
  • INS Energia Kft.
  • Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.
  • Tender-Network Kft.
  • SMHV Energetika Kft.
  • Tungsram-Schréder Zrt.

A tanácsadók közül főszerepet játszott, 22 projektben működött közre a Sistrade Kft. Jellemzően az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. A Sistrade részvétele a projektek előkészítésében összeférhetetlen, mert tulajdonosa és vezetője, Hamar Endre, kapcsolódott az Elioshoz, amely megnyerte a közbeszerzést - áll az OLAF jelentésében.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.