Mégiscsak díszpolgár lett Bálint György

2019. május 27., 09:12

Szerző:

A XVI. kerületi Fidesz nem engedte meg, hogy Bálint György, azaz Bálint gazda díszpolgár legyen a városrészben, a 99 éves kertész azonban a Somogy megyei Várdán szombaton megkapta a kitüntetést – írta a Népszava.

Bálint gazdának a falu történetében harmadikként – a 47 évig a félezres településen tanító Varga Sándor, valamint az élete utolsó évtizedét Várdán töltő festőművész, Szász Endre után – ítélték oda a díszpolgári címet.

– Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése – mondja Varga András, a falu polgármestere. – Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a februárban kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben."

Fotó: Kovalovszky Dániel

– Amikor kiderült, milyen méltánytalanság érte Gyuri bácsit, azonnal felmerült, hogy Várdán kapja meg a titulust – tette hozzá Varga. – Rendkívüli közgyűlést hívtunk össze, melyen egyhangú döntés született. Előtte hivatalosan száz ajánlást kellett összegyűjteni a jelöléshez, alig másfél óra alatt meg lett a szükséges szignó. Egészen pontosan 140-en írták alá,

köztük a Fidesz helyi vezetői is,

s azért csak ennyien, mert nem nyomtattunk több hivatalos aláírásgyűjtő ívet – mesélte a polgármester.

Bálint Györgyöt a XVI. kerületi botrány után több település is ki akarta tüntetni, de ő nem fogadta el az elismerést, a várdai kezdeményezésre a régi kapcsolat miatt mondott igen.