Mégis szembefordul az Akadémia az Orbán-kormánnyal

2019. április 16. 20:55 - szerző: 168 Óra

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül az intézet-hálózat – erről döntött a ma ülésező elnökség, tudta meg a hvg.hu. Pontosabban nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt.

A kutatóhálózat távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Fotó: Wikipédia

Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították Palkovics László innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek.

Így tehát három fontos követelésben – finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége.

A döntéshozó grémium ragaszkodik ahhoz, hogy a fontos döntésekben, ami az intézetek finanszírozását, átszervezését, összevonásokat, esetleges megszüntetéseket érintene, csak nemzetközi átvilágítás után, kétharmados többséggel döntsenek. Óvatosságból azt a javaslatot is a közgyűlés elé terjesztik, hogy a minisztérium álláspontjának megfelelően, egy külső testület irányítsa a jövőben az intézeteteket, ám az elnökség nem ennek az elfogadását javasolja.

A hírportál forrásai szerint az MTA fel van készülve, hogy „engedetlensége” miatt erős kormányzati támadásoknak, zsarolásnak lesz kitéve.