Mégis jöhet előválasztás, feltételekkel belemenne Karácsony Gergely és Puzsér Róbert is

2019. május 22. 20:44 - szerző: Ágoston Zoltán

Szerdán Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje is megosztott a Facebook-oldalán egy posztot, amelynek a tanúsága szerint mind a ketten hajlandóak részt venni azon az előválasztáson, amelyet egy új mozgalom, a Civil Választási Bizottság (CVB) szervez meg. A CVB több ellenzéki szervezet összefogásával jött létre, tagja a többi közt a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, az aHang, a Nyomtass te is!, illetve az ellenzéki pártok, az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum és az LMP. Elnöke Magyar György ügyvéd, célja pedig az, hogy , hogy ősszel Budapesten a lehető legszélesebb körű ellenzéki együttműködés jelöltje álljon ki a Fideszével, Tarlós Istvánnal szemben.

Ami a feltételeket illeti, Karácsony Gergely azt akarja, hogy az előválasztást május 27. és június 30. között  megtartják. Puzsér Róbert azt akarja, hogy az előválasztás hivatalos kiírásának pillanatában az ellenzék jelölje meg azt a 23 konszenzusos polgármester-jelöltet, aki kihívja a fideszes jelölteket a budapesti kerületekben. Ragaszkodik ahhoz is, hogy az ellenzéki pártok még az előválasztás előtt fogadjanak el egy Budapest-minimumot, az új budapesti várospolitika alapját. A CVB dolgozni fog azon, hogy mindez megvalósuljon – derül ki a közleményből.

Puzsér Róbert április 8-án jelezte, hogy kiszáll az előválasztási folyamatból, miután az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről.