Beismerte a kormány, hogy a szakképzési reform eddig totális kudarc, mert túl népszerűek a gimnáziumok

2019. február 14., 09:33

Szerző:

Újra átszervezik a szakképzési rendszert, mert szakértők szerint a reform totális kudarcnak bizonyult. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiája technikummá nevezné át a szakgimnáziumokat és csökkentené a terhelést – írja a Népszava a birtokába került szakértői háttéranyag alapján. A napilap azon információját, hogy 16-ról 17-re emelnék a tankötelezettség korhatárát, utólag cáfolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

- Az új szakképzési stratégia kormány elé kerülő változata nem tartalmazza a tankötelezettség 17 éves korra emelését. A tervezett szabályozás középpontjában nem az életkor van, hanem az a cél, hogy minden fiatal szakmai képzettséggel lépjen ki az iskolarendszerből - írta a tárca.

A Szakképzés 4.0 című dokumentum Orbán Viktort idézi, miszerint elengedhetetlen a jól képzett munkaerő, hiszen a jövőben az alacsony képzettséggel is betölthető, betanított, operátori munkahelyek száma várhatóan nagymértékben csökken.

A dokumentum elismeri, hogy az eddigi szakképzési politika totális kudarc, a szakközépiskolák és szakgimnáziumok népszerűsége csökken. 

– Ha nem történik beavatkozás, akkor 3 év múlva 53 százalék fölött lesz a gimnázium, 33 százalék körül a szakgimnázium és 13 százalék alatt a szakközépiskola beiskolázási aránya – írják a szakértők.

A stratégia szerint többek között megújítanák az állami szakképző intézményeket, és orientációs évfolyamokat indítanának azok számára, akik az általános iskolából kompetenciahiányokkal, bizonytalan szakmaválasztással lépnének be a szakképzésbe. Műhelyiskolákat indítanának azoknak, akik nem tudták elvégezni az általános iskolát.

Megújítanák az ösztöndíjrendszert is annak érdekében, hogy a diákok „a gazdaság szempontjából fontos” szakmákat válasszanak. Csökkentenék a diákok terheit, a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak pedig speciális életpályamodellt építenének ki. Létrehoznának egy munkaerő-piaci előrejelző rendszert is azért, hogy a gazdaság igényeihez alakíthassák a képzési szerkezetet.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.