Meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani egy másik kórházba, mert az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT

2017. július 13. 17:20 - szerző: Ágoston Zoltán

Az orvosok tizenhat napon át küzdöttek a gyermek életéért. A nagyanyja szerint Balog Zoltán végtelenül cinikus.

Meghalt az a kislány, akit az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) Gyermekszív Központjából nyitott mellkassal kellett átszállítani CT-re a Heim Pál Gyermekkórházba, mert az OKI nem rendelkezik a szükséges képalkotó eszközzel – írja a Klubrádióra hivatkozva a hvg.hu.

Rétvári Bence 2015-ben Tatabányán a Szent Borbála Kórház új központi épületének az átadásán
Fotó: Miniszterelnökség / Botár Gergely

A kislány haláláról a nagyanyja, Aschell Ágnes mesélt telefonon a Klubrádiónak. Elárulta, hogy az unokáját péntek délelőtt szállították át a Heim Pálba, este 9 előtt viszont meghalt. Orvosai tizenhat napon át küzdöttek az életéért. Korábban a nagyanyja telefonhívása nyomán derült ki az is, hogy az OKI-ban a CT mellett MR-készülék sincs, emiatt pedig a gyermekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket pedig a Szent István Kórházba küldik át, akár nyitott mellkassal is. Ofner Péter OKI-főigazgató elmondása szerint ez heti nyolc-tízszer történik meg. Csütörtökön Ofner úgy nyilatkozott – derül ki a Népszava cikkéből –, hogy a kislány állapotát nem befolyásolta, hogy nyitott mellkassal kellett szállítani, veleszületett fejlődési rendellenessége miatt Budapesten és Münchenben is operálták. A nyitott mellkas egyébként orvosi terminológia, és nem azt jelenti, hogy a műtét alatt ejtett vágáson keresztül látszanak a beteg belső szervei. A bőrt a betegeken összevarrják, a csontozatot viszont nem kapcsolják össze a további beavatkozások elvégzéséért.

Ofner elmondta azt is, hogy az OKI gyermek-szívtranszplantációs programja éppen tíz éves. A 41 szívátülteséses esetből hatszor veszítettek el beteget, az OKI-nak pedig a rendelkezésére fog állni a pénz ahhoz, hogy még 2017-ben CT-t vegyen.

Az OKI-ban annak ellenére nincs sem CT-, sem MR-készülék, hogy arról az egészségügyi intézményről van szó, ahol Magyarországon a legbonyolultabb szívműtéteket végzik el. A technikai eszközök hiányát firtató aggályokat Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter az ATV-nek adott kedd esti interjújában a következő néhány megjegyzéssel rázta le:

„Szólhatnának [a hírek – a szerk.] arról is, ha már itt a bevezetőben említette, hogy van CT vagy nincs CT, van MR vagy nincs MR, hogy nem messze egy másik kórházban van, oda szállítják a beteget, és hogy egyébként pedig 2010 óta kétszer annyi CT és MR van Magyarországon, mint amennyi előtte volt. (...) A másik kórházban van, ebben a kórházban nincs. Korábban a másikban sem volt.”

A Klubrádió műsorában a  kislány nagyanyja végtelenül cinikusnak nevezte, amit a miniszter mondott. Korábban egyébként a kétszer annyi CT-ről és MR-ről szóló információval védekezett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is.