Köves Slomó: A gyűlöletre nem lehet gyűlölettel emlékezni

2020. január 17., 13:19

Szerző:

A gyűlöletre és a gyűlölködőkre nem gyűlölettel, hanem méltósággal kell emlékezni – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen pénteken Budapesten.

Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfor Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulóján
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Köves Slomó úgy fogalmazott:

„nem az a kérdés, kik voltak a szüleink, hanem az, hogy mit kezdünk az ő emlékükkel”.

Közös feladatnak nevezte tartalmassá tenni az emlékezést akkor is, amikor a túlélők, azok, akiknek személyes emlékeik vannak a vészkorszakról, már nem lesznek közöttünk.

A megemlékezésen Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester is szólt, azt mondta, az emlékezés mindig morális és politikai aktus is, a saját felelősségünkkel való szembenézés. Ami 1944 és 1945 telén a VII. kerületben és egész Budapesten történt, az az ország szégyene. „Nem elfelejthető és nem is megbocsátható (...), olyan teher, amellyel mindannyiunknak együtt kell élnünk” – fogalmazott a politikus.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.