Megelőzte népszerűségben a Momentum az LMP-t, a Fidesz viszont tovább erősödött

2018. november 7., 19:24

Szerző:

Először előzte meg a Momentum Mozgalom az LMP-t a HVG megbízásából a Medián Intézet által, október közepén készített közvélemény-kutatás szerint. Csak a Momentum erősödött szeptember óta az ellenzéki pártok közül - a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók körében 4 százalékon állnak, míg a többiek – köztük az egyszázalékos csökkenéssel 2 százalékra bukó LMP – gyengültek.

Októberben a Jobbik 8, az MSZP 6, a DK pedig 5 százalékkal állt a teljes népesség körében, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Párbeszéd és a Jobbikból kivált Mi Hazánk 1-1 százalékon állt.

Az ellenzék gyengülésével párhuzamosan erősödtek a kormánypártok. A korábbi, szeptemberi felmérés kimutatta, hogy a kormánypárt a tavaszi választást követő szárnyalás után valamelyest visszaesett, jó pár szavazója elbizonytalanodott, és mindent egybevetve a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal kevesebb támogatója volt, mint májusban.

Októberre azonban a helyzet ismét jelentősen változott: a Fidesz nemcsak ledolgozta a veszteségét, hanem újabb támogatókat tudott maga mellé állítani, és így most még annál is többen szavaznának rá, mint ahányan a tavaszi választás után állították ezt. A sima szavazatarányon túl több további adat is a Fidesz fölényét mutatja.

Először is az, hogy a kormánypárt szimpatizánsainak 67 százaléka mondja magát biztos szavazónak, az ellenzéki pártok támogatói körében ez az arány szignifikánsan kisebb, 63 százalékos. A leginkább elkötelezett a DK tábora, a középmezőnyben van az MSZP és a Jobbik. A kis pártok esetében a leggyengébb a kötődés. A Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd szavazóinak több mint háromnegyede, a momentumosok négytizede nyitott lenne másik, megfelelőbb párt iránt. De ma már a korábban nagyon is lojális jobbikosok 38, a DK-sok 28 és az MSZP-szavazók 24 százaléka is elcsábítható lenne.

Fotó: Medián

Ami a vezető politikusok népszerűségét illeti, abban is hasonlóan alakulnak az erőviszonyok. A lista felső régiójában csupa fideszes vagy a Fidesz által pozícióba állított személy található, közülük Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester még népszerűbb is lett, mint egy hónapja volt. Az ellenzékiek közül – nem először – egyedül Karácsony Gergely Párbeszéd-vezető, zuglói polgármester került a legkedveltebb tíz politikus közé.

Ő annak köszönheti ezt, hogy a Fidesz- és a Jobbik-szavazók bő egyötöde is szívesen látná „fontos politikai szerepben”. Karácsony korábban gyakran fej fej mellett állt a népszerűségi listán Szél Bernadett-tel, az LMP volt társelnökével, de az utóbbinak most, immár pártonkívüliként, csak 23 pontos a tetszési indexe.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.