Megbocsátott Karácsony Gergelynek a Mazsihisz

2019. február 14., 15:41

Szerző:

Levelet kaptam – írta a Facebookon Karácsony Gergely, és közzétette Heisler András neki írt levelét. Ebben a Mazsihisz elnök elfogadja Karácsony bocsánatkérést, amiért HírTV-s interjújában nem állt ki határozottan a listázások ellen.

Karácsonyt a baloldali előválasztás után hívták be a HírTV-be, de fő téma nem a főpolgármester-választás, hanem az ellenzéki pártok és a Jobbik viszonya volt. A műsorvezető többször szembesítette azzal, hogy korábban rendszeresen tiltakoztak a Jobbik antiszemita megnyilvánulásai miatt, most azonban együttműködésre készülnek a párttal. Azzal a Jobbikkal, amelynek ma is országgyűlési képviselője Gyöngyösi Márton, aki 2012-ben felvetette, hogy listázni kellene az izraeli állampolgársággal rendelkező magyarokat, különösen a parlamenti képviselőket is. Karácsony a műsorvezető kérdésére, hogy „zsidókat listázni tehát nem nácizmus", kKarácsony egyértelműen azt mondja, hogy nem. (Előtte azért megpróbálta elvenni az élét a dolognak.)

Az interjú után sokan tiltakoztak a szereplés ellen (itt olvasható például Bodnár Dániel írása az ügyről), a Mazsihisz például egyebek mellett azt írta: elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás, és ilyesmi akár tétova mentegetése is hiba. 

Erre reagálva kért bocsánatot Karácsony Gergely. 

Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el. Ismételten bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. Természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását

– írta a Facebookon.

A Mazsihisz pedig elfogadta a bocsánatkérést. Az ügyet a magunk részéről elzártuk – írta Heisler András, a szervezet elnöke, és hozzátette:

Nagyra értékeljük, ha vezető politikus nyilvánosan elismeri saját hibáját, és meggyőződésem, hogy a magyar társadalomnak nagy szüksége lenne a kritikus önreflexiókra.