Meg sem hallgatták a szívsebészt az állítólagos minisztériumi vizsgálat során, pedig Gulyás Gergely burkoltan őt okolta a beteg haláláért

2018. október 9., 18:01

Szerző:

Az Országgyűlés hétfői vitájában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy egy minisztériumi szintű vizsgálat szerint Székely László szívsebész elbocsátásának semmi köze ahhoz, egy elmaradt műtét miatt a felfüggesztett orvos egyik betege elhunyt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Ráadásul Gulyás arra is célzott, hogy inkább maga a szívsebész felelős az esetért: szerinte lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége a beteg halála, de az orvosszakmai hibáért Székely is felelőssé tehető.

Az Indexnek azonban nyilatkozott a szívsebész, aki szerint ebben a Gulyás által említett állítólagos minisztériumi vizsgálatban őt meg sem kérdezték. A szívsebész szerint a vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére sem, aki az elhunyt beteg esetében javasolta a Székely által alkalmazandó speciális műtéti technikát.

Ez azért fontos információ, mert a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Székely el is indította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok idén szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott, így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A beteg főverőere átszakadt és a salgótarjáni kórházban meghalt.

– Tudtommal csak a GOKI Felnőtt- és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne – fogalmazott Székely László.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.