Még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra – véli Csaba László közgazdász

2019. január 11. 13:34 - szerző: 168 Óra

Az unokák bőrére megy az a sok kihagyott lehetőség, a képtelen politikai játék, a sok irracionális gazdasági fordulat, amelyet a rendszerváltás óta hatalomra került politikai elit elkövetett az ország ellen – mondta Csaba László az Élet és Irodalomnak adott interjújában, amit a 24.hu szemlézett.

Az Orbán-kormánynak még szakértőként a közgazdász maga mondta el, mit tart fontosnak, de ma már inkább a következő generációnak segít felismerni a hibákat. Csaba László az interjúban hosszan sorolja a nemzetközi példákat, hogy egyes rendszerváltó és posztszovjet országok miért tudtak felzárkózni a Nyugathoz, mások – így Magyarország – miért képtelenek erre. Intő példának tartja Ukrajnát, ahol a politika alapkérdésekben sem tudott kiegyezni és  kimaradt az európai fejlődési folyamatból.

– Magyarország sem tudott élni az EU-tagság adta lehetőséggel, mert nem becsüljük a tudást, a teljesítményt, a legtöbb döntés rövid távú érdekek mentén születik. A korrupcióval is az a fő baj, hogy teljesítményellenes. A világban a gazdagodáshoz teljesítmény kell, nálunk nem – mondta a közgazdász, aki szerint az uniós pénzek azért nem hasznosulnak, mert napi politikai haszon reményében költik el.

Csaba László
Fotó: Hernád Géza

A szakember szerint a lemaradást már mindenki érzi az élet összes területén. Vannak ugyan magyar sikerek, de a mai gazdaságban nincs benne a fejlett európai országokhoz történő gyors felzárkózás esélye.

Nyilván nem véletlenül jár a nemzet bankára, Matolcsy György is Bécsbe bevásárolni.

Csaba László - aki a CEU professzora - úgy véli, az egyetem távozása Bécsbe konzerválja az ország lemaradását, hiszen néhány kedvező gazdasági adat ellenére nem tartunk ott, ahol tarthatnánk.

A közgazdász egészen biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

A közgazdász úgy véli, bár a populizmus terjedése valóban veszély, de nem jön populista korszak, mert a parancsuralomra épülő vezérdemokráciák nem sikeresek.

– Hiába rokonszenvezik Orbán Viktor velük, Brazília is a szétesés felé tántorog, de veszélyben van Törökország is, a puccs után a líra elég sokat vesztett az értékéből. (…) Az események félreértelmezésének tartom a tekintélyelvű vezetés hatékonyságát – tette hozzá.

Csaba László szerint „nincs még egy ország, ahol a Mészáros-birodalom szárnyalását meg lehetne ismételni”, és bár Kínában is nagy szerepe van „a politikai járadék lefölözésének, de ott ahhoz kell valami különös teljesítmény is”.

– Mészáros Lőrinc története óvakodással kell hogy eltöltsön mindenkit, mert nem tudhatjuk – ő sem –, meddig mehet ez így – tette hozzá.

Ha Magyarország nem lesz része az euróövezetnek, kimarad a bank- és tőkepiaci unióból, akkor egy pénzügyi válság – ami biztos lesz – esetén nem óvja meg az intézményi védőháló. Ez így egy cirkuszi halálugráshoz hasonlítható – véli a szakember.

A közgazdász úgy véli, a történelmi példák alapján a kormánypárti médiaholding inkább mulatságos, mint félelmetes, hiszen az internet korában „nem lehet az agyakat tartósan átmosni”. Szerinte a mostani utcai elégedetlenség annak a jele, hogy már van a társadalomban akkora düh, amit nem fog vissza a félelem. Még tovább akkor éleződik a helyzet, ha a kormány megszorításokra kényszerül, mert már nem képes irracionális mértékű béremelésre.

Fotó: Hernád Géza

 

Csaba László elmondta, nem tudja, mikor lesz társadalmi robbanás, de biztos abban, hogy lesz és abban bízik, hogy a rendszer rendezetten, választáson vagy belső puccsal bukik, nem vérontással.

– Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség – mondta a közgazdász.

Szerinte erre utal Lázár János visszavonulása és bár még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra, mert már hatalmon belül is érzik, ez így tovább nem megy sokáig.

A közgazdász úgy véli, az Orbán-rendszer sokkal előbb véget ér, mint azt a legtöbb elemző gondolja. Csak az a kérdés, hogy utána mi lesz.