Még mindig nem kért bocsánatot senki a nyugdíjak késéséért, az érdekvédelmi szervezet késedelmi kamat megfizetését akarja kérni

Sokan még mindig nem kapták meg a nyugdíjukat, Varga Mihály vizsgálatot ígér.

2019. január 14., 18:51

Szerző:

Állami részről egyelőre senki nem kért bocsánatot, amiért a Magyar Államkincstár (MÁK) egy banális  technikai hiba miatt késve utalta a nyugdíjakat a múlt héten. Az ügyben hatalmas a káosz, akad nyugdíjas, aki még mindig nem lkpata meg a pénzét. a 24.hu kérdésére pedig Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) azt mondta, semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak az ügyben, és egy ember sem vette a fáradságot, hogy kiálljon bocsánatot kérni a késés miatt. A NYOSZ azon gondolkodik, hogy késedelmi kamat megfizetését kéri, csak az nem világos, hogy kié a felelősség az ügyben.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy az MSZP-s Mesterházy Attila a késlekedés okát firtatva írásbeli kérdést intézett a pénzügyminiszterhez. Varga Mihály válaszában azt írta, hogy a MÁK a szokásos eljárásrendben készítette elő a januári járandóságok esedékes átutalását, az utalás során azonban technikai hiba lépett fel, amelyet napközben sikerült elhárítani. A miniszter hozzáfűzte, hogy vizsgálatot indított az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárására.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Pénteken  hatalmas port kavart, hogy sok nyugdíjasnak nem érkezett meg a pénze a megszokott időben. A nyugdíjakat eddig minden hónap 12. napján utalta a Magyar Államkincstár, és ha pedig ez hétvégére esett, előző péntek volt a határidő. A banális technikai hibát a Portfolio cikke szerint az jelentette, hogy valaki most úgy időzítette január 12-re az utalásokat, hogy péntekre, január 11-re kellett volna. A bankközi rendszer hétvégéken zárva van, és a bankok is bezárták a számlavezető rendszerüket. 

A Magyar Államkincstár (MÁK) péntek esti közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak január 11-én utalták, kérdés viszont, hogy akkor hol a pénz, hiszen még ma sem kapta meg mindenki a nyugdíját. A bankközi clearing rendszer üzemeltetője, a GIRO Zrt. pénteki közleménye szerint a (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Bár a hibáért finoman szólva nem a nyugdíjasok viselik a felelősséget, volt idős ember, akit minősíthetetlen modorban osztott ki az MÁK ügyintézője, az állami hírtelevízió, az M1 Híradója pedig még szombaton sem érezte úgy, hogy a csúszásnak akárcsak egy gombostűfejnyi hírértéke volna. Volt azonban, aki a zűrzavarban is tudta, mit kell tennie. A baloldal által támogatott független polgármester, Németh Angéla például még pénteken bejelentette: étkezési utalványokat adnak azoknak a nyugdíjasoknak, akik ezt kérik, és a polgármesteri hivatal meghosszabbította aznapi nyitva tartását, hogy legyen idő átvenni szelvényeket még a hétvége előtt. 

Ami a postai kifizetéseket illeti, a Magyar Posta közleménye szerint az előre meghatározott időpontban, 2019. január 16-tól kezdik meg a nyugdíjak postai kézbesítését országszerte - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. A közleményben hangsúlyozzák, a kézbesítés a megszokott rendben történik, 12 munkanapon keresztül, január 31-ig zajlik. A Magyar Posta felidézi, hogy az érintettek tavaly novemberben megkapták a személyre szabott nyugdíjnaptárjukban, ebben egész évre látják havi bontásban, melyik napon viszi a nyugdíjat a postás. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások jelentős részét készpénzben, postai kézbesítéssel fizeti az állam az érintettek számára. A Magyar Posta 2018-ban havonta átlagosan 1,182 millió megbízást kapott a nyugdíjak, illetve nyugdíjszerű ellátások kézbesítésére - írja közleményében a társaság – írta az MTI.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.